Annons

70-åringar åker buss gratis

Om någon vecka får alla personer över 70 år i Hässleholms kommun ett erbjudande om att åka gratis med Skånetrafikens bussar. Erbjudandet gäller från och med februari och omfattar cirka 7000 personer.
Hässleholm • Publicerad 10 januari 2004

Sedan fem år tillbaka har Eslövs gått ut med ett erbjudande till sina kommuninvånare över 65 år att åka gratis med stadstrafiken. Ett erbjudande som blivit mycket uppskattat under åren.

Nu har även Hässleholms kommun och Skånetrafiken träffat ett avtal beträffande gratisresor till pensionärer, men med ett lite annorlunda koncept. Samtliga kommuninvånare över 70 år i Hässleholms kommun, cirka 7000 personer kommer de närmast veckorna att få ett specialkort som berättigar dem till gratis bussresor med Skånetrafikens bussar inom hela kommunen. Det gäller således både landsbygdstrafiken och stadstrafiken.

Annons

– Jag hoppas att vi ska få ut korten till samtliga före månadsskiftet. Det kommer att skickas ut till alla kommuninvånare över 70 år, oberoende om de har möjlighet att utnyttja kortet eller ej, säger kommunens utvecklingschef Thomas Hagman.

Avtalet med Skånetrafiken innebär att Hässleholms kommun betalar 300000 kronor per år för att alla som är 70 och däröver ska få åka gratis buss inom kommunen. – Detta kommer att öka rörligheten bland de äldre i kommunen och på sikt kan det också innebära att kommunens kostnader för färdtjänst minskar, säger Thomas Hagman.

Trafiksamordnare Mia Gustafson på Skånetrafiken berättar att alla över 70 år i Hässleholm kommer att få ett personligt präglat kort som de kan stoppa ner i bussarnas kortläsare när de utnyttjar gratisturerna.

– På så sätt får vi också en registering över hur många som använder frikorten,säger Mia Gustafson.

I augusti 2001 gjorde Skånetrafiken en omläggning av Stadstrafiken i Hässleholm. Turtätheten fördubblades och nya områden fick tillgång till stadsbusstrafiken.

Ett lyckat drag. Under 2001 hade stadstrafiken i Hässleholm 135000 resenärer. Under 2002 ökade antalet resande till 200000 och under fjolåret ökade antalet resenärer med ytterligare 20 procent till 240000 resande.

– Med de nya erbjudandet till kommuninvånarna över 70 år kan man räkna med ytterligare bussresenärer, konstaterar Mia Gustafson.

Ewe Nilsson

0451-830 50

ewe.nilsson@kristianstadsbladet.se

Hässleholm
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons