Annons

Anställda på kommunen gick ner 880 kilo i vikt

Hässleholm • Publicerad 3 januari 2004

I Hässleholms kommun reducerar man personalen av hälsoskäl. Inte räknat i antal, utan i kilo. Resultatet hittills är att 140 medarbetare blivit 880 kilo lättare.

Det hela började med att personalplanerare Gunilla Jannerstig grubblade över vad man skulle göra åt den höga sjukfrånvaron. Varje anställd var borta i snitt 24, 15 dagar per år. Det kostade kommunen 25 miljoner kronor varje år, räknade man med då när granskningen börjades våren 2002. Man startade ett frisk -vårdsprojekt som fick 1,5 miljoner kronor per år fram till och med 2005 och satte bland annat som mål att sjukfrånvaron skulle bromsas och sänkas och att antalet anställda som ägnade sig åt friskvård skulle fördubblas.

Annons

Gunilla tog initiativet till ett informationsmöte med Viktväktarna och responsen blev långt över förväntan. De anställda som hade minst 30 i BMI erbjöds att gratis få delta i en nybörjarkurs. Flera kurser fulltecknades både på våren och hösten. Villkoren är att om man är borta mer än två gånger, får man betala tillbaka hela avgiften. De som vill fortsätta efter den första kursen betalar sin avgift själv.

Hittills har de 140 deltagarna alltså gått ner 879,2 kilo tillsammans och satsningen på friskvård och sundare matvanor fortsätter. Gunilla Jannerstig är övertygad om att inte bara deltagarna vinner på satsningen. Kommunen får friskare personal och blir förhoppningsvis mera attraktiv som arbetsgivare.Lena Timelin

HÄSSLEHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons