Annons

Åtta års fängelse för mordförsök

En man i 20-årsåldern döms av tingsrätten till åtta års fängelse för att ha skjutit två bröder på Trebackalånggatan. En annan 20-åring frias från inblandning.
Hässleholm • Publicerad 1 juni 2020
Skottlossningen skedde i nära anslutning till såväl bostäder som förskolor i närheten av Trebackalånggatan. Skjutningen är i det närmaste att betrakta som ett försök till avrättning, anser tingsrätten.
Skottlossningen skedde i nära anslutning till såväl bostäder som förskolor i närheten av Trebackalånggatan. Skjutningen är i det närmaste att betrakta som ett försök till avrättning, anser tingsrätten.Foto: Lasse Ottosson

– Tingsrätten har i stora delar gjort samma bedömning och värdering av bevisningen. Bröderna anses trovärdiga och tillförlitliga, säger åklagare Helena Ljunggren.

Det var den 12 december som två bröder sköts på Trebackalånggatan. Den yngre brodern klarade sig med lindrigare skador, trots ett skott i bröstet. Den äldre brodern fick allvarligare och möjligen livslånga men, eftersom kulan gick in i hans kropp och krossade en kota samt gav upphov till splitterskador på ryggraden.

Annons

Två släktingar i 20-årsåldern åtalades för mordförsök. Den person som åklagaren pekat ut som skytt döms av tingsrätten, mot sitt nekande, till åtta års fängelse för försök till mord, misshandel, grovt vapenbrott, vapenbrott samt narkotikabrott. Straffvärdet var fängelse i tolv år, men det sattes ned eftersom gärningsmannen var under 20 år då brottet begicks.

En av kulorna plockades ur den yngre broderns bröst i ambulansen.
En av kulorna plockades ur den yngre broderns bröst i ambulansen.Foto: Polisen

Den andra personen döms för en misshandel som föregick skjutningen, men frias från mordförsök. Han har förvisso erkänt att han var närvarande när skotten föll, men hävdar att han var ovetande om att någon var beväpnad. Vid huvudförhandlingarna har han sagt att han befann sig på platsen av en slump. Han visste vilka som var närvarande men har inte velat uppge några namn.

– Jag menar att han genom sin närvaro förstärkt de övriga i gärningen och att han inte kan ha varit ovetande om vad som skulle ske, säger Helena Ljunggren.

Hon hade i andra hand velat ha honom fälld för medhjälp till försök till mord. Mannen, som alltså också är i 20-årsåldern, döms till skyddstillsyn och samhällstjänst i 100 timmar för misshandeln.

– Det var en svår juridisk fråga för tingsrätten, det ska jag vara öppen med. Man kan komma fram till olika slutsatser.

Helena Ljunggren har ännu inte bestämt om hon ska överklaga.

– Jag ska fundera en omgång innan jag tar ställning till det.

Det stod tidigt klart att målet skulle handla om identifikationsbevisning (utpekande av person), eftersom det saknades teknisk bevisning.

Fyra skott avlossades i samband med mordförsöket den 12 december.
Fyra skott avlossades i samband med mordförsöket den 12 december.Foto: Lasse Ottosson

Advokat Byron Törnström, som försvarat den utpekade skytten, har i rätten hänvisat till ett rättsfall där en okänd gärningsman pekats ut efter identifikation via sociala medier. I det fallet ogillades åtalet.

De båda bröderna har också tagit hjälp av sociala medier för att identifiera de båda släktingarna i 20-årsåldern men tingsrätten anser inte att det kan jämföras med det rättsfall som Byron Törnström refererar till.

Annons

Orsaken är att den yngre brodern misshandlades en stund innan skjutningen och i samband med det hann samtala med och iaktta gärningsmännen på nära håll.

Bröderna kände också de båda männen i 20-årsåldern sedan tidigare, om än inte till namn.

”Trots att situationen varit stressad och chockartad, har (den yngre brodern) haft goda förutsättningar att vid flera tillfällen göra tillförlitliga iakttagelser av skyttens utseende”, skriver tingsrätten i sin dom.

Tingsrätten fäster även vikt vid att bröderna uppgett att den andre mannan i 20-årsåldern befann sig på platsen. Det förnekade mannen själv ända fram till huvudförhandlingen.

Brödernas uppgifter är trovärdiga och tillförlitliga och ska tillmätas stort bevisvärde, anser tingsrätten.

I domen påpekas även att männens telefoner upphör att fungera strax efter skjutningarna.

Rätten kommer även fram till att den utpekade skyttens alibi är en efterhandskonstruktion.

Men man finner alltså inte att det går att bevisa att hans släkting var invigd i planerna att skjuta bröderna.

När det gäller påföljden så anser rätten att mordförsöket innefattar en hänsynslöshet som är försvårande.

Skytten har på nära håll avlossat flera skott mot målsägandena som varit helt oförberedda på angreppet. ”Det framstår som en ren tillfällighet att inte någon av dem har avlidit.”

Annons

Enligt tingsrättens uppfattning har båda skjutningarna närmast haft ”karaktären av avrättningar”.

Kristianstadsbladet har sökt den dömda mannens advokat, Byron Törnström, för en kommentar.

Andreas LovénSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons