Annons

Bären morgnar lagom till morgonen

– Plocka tidigt på morgonen, då är jordgubbarna färska. Det är Malin Joängs tips till alla jordgubbssjälvplockare.
Hässleholm • Publicerad 5 juli 2008

Jordgubbarnas mognadsprocess fullföljs nämligen under natten berättar hon, så på morgonen är de mogna bären helt färska. Malin Joäng är affärsrådgivare på LRF Konsult med specialitet jordgubbar och hallon. Hon tycker inte att man kan säga att jordgubbarna smakade bättre förr men vi har andra sorter nu, anpassade till förhållandena och med andra egenskaper.

Förr var det betydligt vanligare med självplock, nu ser vi helst att någon annan plockat och transporterat bären åt oss och då är inte bara smaken viktig. De gubbar som ska säljas färdigplockade måste klara transporter, vara vackra och lättplockade.

Godaste gubbarna är alltså självplockade, och svenska, enligt Malin Joäng. Vi har nämligen bra jordmån för jordgubbar och svenska odlare vet hur de ska gödsla för att få fram goda jordgubbar.

Marie Brandt
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons