Annons

Båtfynd i Finjasjön ett fall för HD

Den omdiskuterade hittebåten i Finjasjön blir nu ett fall för Högsta domstolen. 84-årige Gösta Nilsson som enligt en dom i hovrätten ska överlämna båten till den tidigare ägaren överklagar domen till HD och han får stöd av polisintendent Anders Björklund i Kristianstad.
Hässleholm • Publicerad 15 januari 2004
Här ligger den omdiskuterade hittebåten som nu blir ett fall för Högsta domstolen. (4-årige Gösta Nilsson har överklagat hovrättens dom till HD. bilder: bosse nilsson
Här ligger den omdiskuterade hittebåten som nu blir ett fall för Högsta domstolen. (4-årige Gösta Nilsson har överklagat hovrättens dom till HD. bilder: bosse nilssonFoto: 
Sedan hösten 1999 har diskussionerna om den upphittade båten i Finjasjön varit igång. Gösta Nilsson har allt dokumenterat.
Sedan hösten 1999 har diskussionerna om den upphittade båten i Finjasjön varit igång. Gösta Nilsson har allt dokumenterat.Foto: 

– Hovrättens dom är helt tokig. Den är i strid mot Rikspolisstyrelsens anvisningar när det gäller hittegods, säger Anders Björklund.

– Det är inget större värde i den gamla plastbåten. Det är mer av principiella skäl som jag överklagat hovrättens dom till HD.

Annons

– Jag har inte gjort något fel. Jag har fått besked från polisen att jag är ägare till båten. Det märkliga med hovrättens dom är också att det står att jag ska överlämna plastbåten med åror, men några åror fanns det inte när jag hittade den, säger Gösta Nilsson. Bakgrunden till hela hittegodsaffären är den att Gösta Nilsson i augusti 1999 observerade en båt som drev på Finjasjön. Han slog larm till polisen eftersom han befarade att det hänt en olycka. Båten bärgades och Gösta Nilsson antecknades som upphittare av båten. När den ursprunglige båtägaren inte hörde av sig inom tre månader fick Gösta Nilsson besked från polisen att äganderätten till båten övergått till upphittaren.

Ett halvår senare blev Gösta Nilsson kontaktad av båtens ursprunglige ägare som ville ha tillbaka båten.

Tvisten om den upphittade båten blev ett fall för tingsrätten i Hässleholm. Tingsrätten dömde till Gösta Nilssons fördel, med stöd av hittegodslagen. Motparten hävdade att polisen handlagt ärendet felaktigt eftersom fyndet skulle handlagts enligt sjöfyndslagen från 1891. Sjöfyndslagen ska tillämpas om fyndet görs i en segelbar sjö. Tingsrätten tolkade lagtexten som så att en segelbar sjö är ett insjövatten som kan nås med handelsfartyg från havet.

Hovrätten gjorde en annan tolkning av lagtexten.

– Begreppet segelbar används rent språkligt för att utrycka att en sjö är farbar eller möjlig att ta sig fram på med båt. Finjasjön får därmed anses uppfylla kravet på segelbarhet, sa hovrätten i sin dom.

Hovrätten anser att hittebåten skulle behandlats enligt sjöfyndslagen och uppmanade därför i sin dom, Gösta Nilsson, att återlämna roddbåten med åror till den tidigare ägaren.

– Hovrättens tolkning av sjöfyndslagen är helt tokig. Jag har varit i kontakt med rättschefen på Rikspolisstyrelsen och det är helt klart en feltolkning av sjöfyndslagen. För att denna ska tillämpas i insjöar, krävs att insjön har en segelbar förbindelse med havet.

– Mig veterligt går det inte att komma längre upp i Helgeå än till Torsebro, säger polisintendent Anders Björklund, som är mycket förvånad över hovrättens dom.

Ewe Nilsson

0451-830 50

ewe.nilsson@kristianstadsbladet.se

Hässleholm
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons