Annons

Bedrägerimisstänkta häktades

På tisdagen häktade tingsrätten i Hässleholm de båda män 27 och 29 år gamla som är på sannolika skäl misstänkta för försök till grovt bedrägeri, genom att fiffla med uttagsautomaten vid Föreningsbanken i Vinslöv.
Hässleholm • Publicerad 27 januari 2004

Vid häktningsförhandlingen inför tingsrätten i Hässleholm erkände den yngre av männen brott men motsatte sig åklagarens häktningsyrkande. Den äldre av männen förnekade brott och motsatte sig därmed också ett frihetsberövande.

Kammaråklagare Eva Norberg begärde av utredningsskäl att häktningsförhandlingarna skulle hållas inför stängda dörrar, trots att männen mer eller mindre greps utanför banken på bar gärning när de satt i sin bil och med hjälp av en kamera vid bankomaten kunde avläsa de sifferkoder som bankkunderna knappade in. Med hjälp av den kortläsare som de monterat på uttagsautomaten skulle de sedan kunna tillverka kort och med hjälp av koderna kunna få ut pengar från kontona. De båda männen använde sig av avancerad utrustning och bedrägeriförsöket skulle mycket väl ha kunnat lyckas om inte observanta vittnen slagit larm till polisen i ett tidigt skede.

Annons

Det var på lördagsmorgonen som männen kom till Vinslöv. Varför de valde Vinslöv vill åklagaren inte närmare gå in på.

– Men jag kan väl säga så mycket att vi riktar en stor eloge till de vittnen som gjorde iakttagelser i ett tidigt skede och som ledde till att polisen kunde gripa männen, säger kammaråklagare Eva Norberg.

De båda männen får anses bundna till bedrägeriförsöket i Vinslöv, bland annat finns en videoupptagning från bankens egna kamera som man hoppas ha fångat in männen vid monteringen av kortläsaren, men det återstår en hel del polisarbete för att undersöka om de båda männen kan sättas i samband med likande kupper mot andra bankomater i landet. Den yngre mannen är bosatt i Tyskland och den äldre i Danmark, men de båda är barndomskamrater och kommer ursprungligen från ett östeuropeiskt land.

De båda männen häktades på sannolika skäl misstänkta för försök till grovt bedrägeri och som särskilda häktningsgrunder angavs att männen saknar fast bostad i landet, det finns risk att de ska fortsätta sin brottsliga verksamhet och det finns risk för att de undandrar sig lagföring och straff om de är på fri fot.

Åtal mot de båda männen ska vara väckt senast den 10 februari.

Ewe Nilsson

0451-830 50

ewe.nilsson@kristianstadsbladet.se

Hässleholm
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons