Annons

Bidragstagare ska slussas till a-kassa

Verksamhetschefen inom socialförvaltningen vill anställa personer med försörjningsstöd för att bryta långvarigt bidragsberoende. Det ger även möjlighet att kvalificera personerna för a-kassa.
Hässleholm • Publicerad 15 april 2020 • Uppdaterad 17 april 2020
Thed Carlsson (här med enhetschef Mikael Eriksson, till höger) har tagit fram ett förslag som ska minska trycket på kommunens utgifter för försörjningsstöd och göra fler individer självförsörjande.
Thed Carlsson (här med enhetschef Mikael Eriksson, till höger) har tagit fram ett förslag som ska minska trycket på kommunens utgifter för försörjningsstöd och göra fler individer självförsörjande.Foto: Andreas Örwall Lovén

Utgifterna för försörjningsstöd har under flera år ökat kraftigt, vilket pressar socialförvaltningen och kommunen.

I år beräknas förvaltningens underskott jämfört med budget hamna på minus 37 miljoner kronor, enligt den senaste beräkningen. Uppskattningen gjordes dessutom innan coronakrisen, vars framtida ekonomiska konsekvenser är svåra att beräkna.

Annons

Socialförvaltningen har bett om en budgetförstärkning på 33 miljoner kronor, men frågan är sannolikt inaktuell när ärendet når kommunstyrelsens arbetsutskott.

Orsaken är bildandet av en ny förvaltning, vilken ska vara igång 1 juli. Den nya förvaltningen är en sammanslagning av AK-avdelningen (Arbetsmarknad och kompetensutveckling), som vilar under kommunledningen, och delar av socialförvaltningen (försörjningsstödet).

Resurser kommer istället att överföras till den nya förvaltningen, för att den ska få rätt förutsättningar att arbeta under.

Just nu arbetas det intensivt inom såväl AK-avdelningen som socialförvaltningen för att den nya förvaltningen ska få ett ramverk – eller vägvisning – att förhålla sig till. Det handlar till stor del om att få försörjningstagare att bli självförsörjande, på olika sätt.

Thed Carlsson, verksamhetschef inom socialförvaltningen, har författat två tjänsteskrivelser, som kan bli vägledande för den nya förvaltningens sätt att arbeta. En grundbult återfinns i konceptet: ”Lön istället för bidrag”.

– Tanken är att man får en anställning inom kommunen istället för försörjningsstöd, och på så sätt kvalificerar sig för a-kassa. Det ska ske via tidsbegränsade anställningar, så kallade BEA T-avtal. säger Thed Carlsson.

En BEA T-anställning (Bestämmelser för arbetstagare i arbetsmarknadspolitiska insatser) syftar till att ge arbetstagaren möjlighet att utveckla sina färdigheter.

Coronakrisen har lett till oväntad hjälp i sammanhanget. Tidigare behövde man nämligen vara i arbete under ett år för att få rätt till a-kassa, men i samband med covid-19 har tiden förkortats till tre månader genom tillfälliga förändringar i a-kassans regler och ersättning under 2020.

– Förändringen i regelverket är positiv för kommunen men kan säkert snabbt återgå till det normala, om faran blåses över. Coronakrisen innebär å andra sidan att många verksamheter inte tar emot den typen av anställda just nu, säger Thed Carlsson.

Det finns beräkningar (se fakta) på kommunens kostnader för anställningar, jämfört med försörjningsstöd. Med statliga bidrag (anställningsstöd) för lönebidrag eller nystartsjobb, samt med en beräknad lön på 19 500 kronor till klienten, ser ekvationen ut att gå ihop.

Annons

– Jag tror på ett nollsummespel år 1 och en vinst för kommunen år 2, då klienten gått vidare till arbete eller a-kassa, säger Thed Carlsson.

Ett annat förslag som är aktuellt är att hyra in förtroendeläkare. Det innebär, förenklat, att kommunen tar hjälp av läkare som är väl bevandrade med försäkringskassans regelverk och kan slussa vidare individer till sjukpenning eller rätt vårdinstans.

– Vi har 50-60 individer som uppbär försörjningsstöd och som är för sjuka för att arbeta, men som inte har rätt till sjukpenning. Om man är sjuk så bör man få rätt att vara sjuk och inte stå till arbetsmarknadens förfogande, säger Thed Carlsson.

Det förefaller som att ni vill slussa vidare kostnader till staten?

– Kommuner har fått överta åtaganden från staten och vi försöker hitta lösningar på det. Det handlar även om att det ökar människors förmåga att leva ett självständigt liv, vilket är socialtjänstlagens intention.

Tjänsteskrivelserna ska upp till politisk prövning.

Fakta

"Lön istället för bidrag”

Motivet är att finna nya arbetssätt i syfte att få ett begränsat antal medborgare närmare arbete och självförsörjning. Förslaget innebär att man avdelar en del pengar från försörjningsstöd till anställningar, där huvuddelen finansieras med statliga anställningsstöd.

Personen bör ha haft försörjningsstöd i mer än ett år, med en prioritering mot personer som uppburit stöd i mer än tre år.

Antal personer som är aktuella beräknas till mellan 60 och 100 individer.

Andreas LovénSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons