Annons

Billigare med gemensam Skånetaxa

HÄSSLEHOLM. Sedan i somras är det samma biljettpris på Kustpilen och Pågatågen, som på Skånetrafikens bussar. I ett sätt har exempelvis priset för att åka tåg mellan exempelvis Hässleholm och Vinslöv, halverats.
Hässleholm • Publicerad 16 januari 2001

Det är en av de positiva effekterna med gemensam Skånetaxa och i förlängningen också Öresundstaxan. Det säger Henrik Pettersson, Försäljningschef på Skånetrafiken, men tillägger samtidigt att det varit svårt att få fram informationen till resenärerna.

– De som reser ofta med oss känner nog till det och in formationen finns i våra prisguider. Vi har vid flera tillfällen gått ut med pressmeddelanden till medierna men tänker göra en ny informationsaktivitet i vår.

Annons

– Grundtanken med Skånetaxan är att det ska kosta lika mycket oavsett om man väljer tåg eller buss. Den som åker tåg från Kristianstad till Lund och Malmö, betalar inte mer än den som tar bussen Det blir också billigast om man löser en biljett för hela resan från där man startar, även när man byter buss eller fortsätter resan med tåg. Den som börjar i Åhus och ska till Köpenhamn, begär det när han/hon kliver på bussen i Åhus påpekar Henrik Pettersson.

– I Köpenhamn åker man också vidare med stadsbussarna på samma biljett om man ska till Fisktorvet eller till Zoo. Biljetten gäller obegränsat inom hela zonen i destinationsorten.

– Sak samma gäller för den som exempelvis åker med kustpilen från Vinslöv till Kristianstad. Ska man ut till Näsby åker man på samma biljett utan att det kostar något extra. Det här gäller alltså på vår egen trafik, påpekar Henrik Pettersson. Undantaget är SJ:s InterCitytåg och X2000 som går till bland annat Kalmar, Stockholm, Göteborg och Oslo. På dem gäller SJ-priser, även om man bara åker inom Skåne.

– På järnvägsstationerna finns det idag biljettautomater för både sedlar, mynt, bank- och keditkort. Men allra billigast åker man med Skånetrafikens rabattkort. Det laddar man i förväg och slipper således kontanter. Då får man 20 procent rabatt på varje resa i hela skåne, och tio procent på Öresundstågen.

jan-tuve.truedsson@kristianstadsbladet.se

Av Jan-Tuve Truedsson 0451-830 50
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons