Annons

Brio förlorade trolltvisten i rätten

HÄSSLEHOLM. Brio förlorade tvisten med det norska bolaget Troll Company när det gällde Brios tidigare försäljning av ett troll som liknade det märkesskyddade Lyckketroldet fra Gjöl. Tingsrätten i Hässleholm har dömt Brio att betala ett skadestånd på 16700 kronor , samt det norska bolagets rättegångskostnader på 223000 kronor. Tingsrätten förbjuder samtidigt Brio vid vite av 100000 kronor sprida exemplar av de troll som man tidigare haft till försäljning.
Hässleholm • Publicerad 30 januari 2001

Lykketroldet fra Gjöl är tvistens huvudfigur. Lykketroldet är ett leksakstroll som har Thomas Dam som upphovsman. Enligt licensavtal den 14 oktober 1996 har det norska företaget Troll Comapny rätten till trollfigurer skapade av Thomas Dam.

Brio har tidigare utbjudit och sålt liknande leksakstroll, som de kallat Treasure Troll. Försäljningen upphörde 1999. Troll Company krävde i sin stämningsansökan till tingsrätten i Hässleholm att Brio skulle förpliktigas att utge ett skadestånd med 333600 kronor plus ränta från den 3 augusti 1999.

Annons

Av det yrkade beloppet utgjorde 16700 kronor skälig ersättning för utnyttjande, 196900 kronor för förlorad försäljning, 100000 i marknadsskada och 20000 kronor för det norska bolagets interna kostnader.

Brio motsatte sig kravet men vitsordade i och för sig 16700 kronor som skälig ersättning.

Treasure Trollen som Brio sålde under 1998 och 1999, uppvisar slående likheter med Lykketroldet, konstaterar tingsrätten i sin dom.

När det gäller det upphovsrättsliga skyddet för Lykketroldet har detta prövats tidigare i såväl danska som norska domstolar, där det fastslagits att Thomas Dam har upphovsrätten till Lykketroldet. Under 1960-talet blev Lykketroldet och varianter av detta en kommersiell framgång i hela världen. De troll som Brio sålde i slutet av 1990-talet hade tillverkats i USA. Brio hade redan upphört med försäljningen när det norska bolaget Troll Company lämnade in sin stämningsansökan till tingsrätten i Hässleholm. Det var av rent kommersiella skäl som Brio upphörde med sin trollförsäljning.

ewe.nilsson

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons