Annons

Centerns politiske strateg

När centerledaren Maud Olofsson nyligen besökte Hässleholm fanns Henrik Sjöholm från Vinslöv med i hennes följe. Henrik Sjöholm jobbar som politisk strateg inom centerpartiet och som sådan agerar han då och då också som talskrivare till Maud Olofsson.
Hässleholm • Publicerad 2 januari 2004
32-årige Henrik Sjöholm, fördig från Vinslöv jobbar med Centerpartiets strategiska frågor och agerar också som talskrivare till centerledaren Maud Olofsson.BILD:WILLY ALM
32-årige Henrik Sjöholm, fördig från Vinslöv jobbar med Centerpartiets strategiska frågor och agerar också som talskrivare till centerledaren Maud Olofsson.BILD:WILLY ALMFoto: 

– Fast tro inte att Maud Olofsson tar våra tal rakt upp och ner. Det kan hända att vi får skriva om våra tal både sju och åtta gånger innan Maud Olofsson är nöjd, säger Henrik Sjöholm, som nu är hemma och firar jul- och nyårshelgen hos mamma Ingrid och pappa Bo på Ängadal utanför Vinslöv.

Man skulle kanske tro att Henrik fick med sig centerpolitiken med modersmjölken, eftersom mamma Ingrid Hallefält-Sjöholm varit mycket engagerad inom politiken.

Annons

Men så är inte fallet. – I tonåren vacklade jag väl lite hit och dit. Det var först i samband med att jag blev ordförande i Centerns Högskoleförbund 1995 som jag blev fast knuten till centerpartiet, berättar Henrik Sjöholm.

Sedan 1995 har han också aktivt arbetat inom centern. Först som högskoleförbundets ordförande fram till 1997, därefter har det blivit jobb inom rikskansliet som internationell sekreterare, handläggare, sekreterare inom idéprogramverksamheten till det nuvarande jobbet som centerpartiets politiske strateg och i viss mån talskrivare till Maud Olofsson.

– Det är min uppgift att fundera över vilka vägval vi ska göra i den stundande valrörelsen, lägga fram förslag till partiledningen, men också försöka lista ut hur våra politiska motståndare kommer att agera, säger Henrik Sjöholm.

Inför det stundande parlamentsvalet till EU går en stor del av Henriks tid åt att studera statistik och skriva diskussionsunderlag. – Inför det kommande valet kommer mycket från vår del att handla om tillväxtfrågor, demokrati, miljö och hälsofrågor.

Henrik jobbar tillsammans med ett 20-tal andra personer på riksdagskansliet med att serva riksdagsgruppens 22 riksdagsledamöter med uppgifter.

Det blir också nästan dagliga kontakter med partiledningen och Maud Olofsson. Henrik Sjöholm reser också en hel del i landet för att tala om strategiska frågor i partidistrikten, däremot blir det inte så mycket utlandsresor även om Henrik var i USA i fjol för att studera politisk strategi.

Om framtiden säger Henrik Sjöholm att han kan tänka sig andra arbetsuppgifter både i och utanför politiken.

Ewe Nilsson

0451-830 50

ewe.nilsson@kristianstadsbladet.se

Annons

Ålder 32 år

Bor i: Huddinge

Född i: Vinslöv

Yrke: Politisk strateg

Familj: Flickvännen Karin som arbetat aktivt inom CUF

Hässleholm
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons