Annons

Dagen D intar Möllerödsfältet

Antalet deltagare har tredubblats inför årets krigsskådespel. Samtidigt överskuggas Möllerödsdagarna fortfarande av vårens skriverier i kvällspressen.
Hässleholm • Publicerad 28 augusti 2009
Carl-Johan Fäldt berättar att vårens skriverier skadat Möllerödsdagarna. Bland annat får hemvärnet inte längre delta. Martin Midanders utstyrsel är influerad av verklighetens amerikanska soldater. Bilder: Tommy Svensson
Carl-Johan Fäldt berättar att vårens skriverier skadat Möllerödsdagarna. Bland annat får hemvärnet inte längre delta. Martin Midanders utstyrsel är influerad av verklighetens amerikanska soldater. Bilder: Tommy SvenssonFoto: 
Ulf Persson ska spela militärpolis. Här tillsammans med Broholmern Frigg och rollspelskamraten Martin Midander.
Ulf Persson ska spela militärpolis. Här tillsammans med Broholmern Frigg och rollspelskamraten Martin Midander.Foto: 
Bo-Göran Persson och Dainel Berglund lastar av en 20 mm kanon.
Bo-Göran Persson och Dainel Berglund lastar av en 20 mm kanon.Foto: 

Cirka 100 militärfordon, 400 deltagare och 3 000 åskådare väntas till lördagens krigsrollspel på Möllerödsfältet.

– Den stora nyheten i år är att antalet deltagare och storleken på området har tredubblats, säger Tobias Root, pressansvarig under Möllerödsdagarna.

Annons

Arrangemanget inleds med en fordonsparad. Därefter är det dags för en rafflande stridsvagnsbatalj mellan ryska och tyska trupper. Bland fordonen som används i rollspelet kan nämnas ett äkta exemplar av ryssarnas T34.

– Det var den ultimata stridsvagnen under andra världskriget. Den var först med sluttande pansar, vilket gjorde det omöjligt för tyskarna att komma igenom, berättar Tobias Root.

På eftermiddagen iscensätts Dagen D, de allierades invasion av Nordfrankrike under andra världskriget. En av många deltagare är Ulf Persson som spelar amerikansk militärpolis. För att hämta inspiration besökte han den verkliga krigsskådeplatsen i Nor-mandie tidigare i somras.

– Man kände historiens vingslag. Jag fick även äran att träffa några krigsveteraner som berättade om sina upplevelser. Det blev många rörande historier om vänner som hade stupat, berättar Ulf Persson.

I våras skrev kvällspressen om hur deltagare utklädda till tyskar överfallit en sjuktransport och avrättat en person med ett nackskott under Möllerödsdagarna. Rent förtal menar arrangörerna som dock förbjudit alla uniformer med politisk koppling.

– Alla får komma hit utom folk med SS-uniformer, säger Tobias Root.

Även om delar av kvälls-pressens uppgifter visat sig vara grundlösa har arrangemanget tagit skada av publiciteten.

– Hemvärnet får inte längre komma hit. Det är tråkigt med tanke på att Möllerödsdagarna alltid utgjort en bra rekryteringsbas. Vi har även förlorat sponsorer på grund av det här, berättar Carl-Johan Fäldt, chef för ledningsgruppen under Möllerödsdagarna.

Marek Stefaniak
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons