Annons

Det blir utspring för avgångselever

Nu står det klart att det kommer att bli studentfirande. Om än i en anpassad form. Eleverna springer ut med sin klass eller grupp utspritt under dagen.
Hässleholm • Publicerad 5 maj 2020
Studentutspringet på Hässleholms Tekniska Skola i fjol.
Studentutspringet på Hässleholms Tekniska Skola i fjol.Foto: Tommy Svensson

Coronapandemin har inneburit frågetecken kring årets studentfirande. Nu har Hässleholms kommun beslutat att studentfirandet kan genomföras, om än med en anpassning till Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Fredagen den 12 juni kommer de tre gymnasieskolorna Hässleholms Tekniska skola, Jacobsskolan och Norrängsskolan att ha utspring, men man sprider ut elever och besökare under dagen och undviker att det blir stora klungor av människor.

Här saknas innehåll

Annons

–Vi kommer att plocka in studenterna klassvis eller gruppvis efter ett rullande schema, säger Pär Hansson, rektor på Norrängsskolan.

Årets studenter berövas dock en smula av den vanliga karnevalsyran, som brukar prägla utspringet.

–Vi förstår att eleverna är besvikna. Men det är bra att vi kan hitta former för att fira avgångsklasserna, säger Jan Zettergren, rektor på Hässleholms Tekniska skola, HTS.

Rektorerna hoppas att det ska bli en minnesvärd dag trots restriktioner.

– Det blir firande, mat, skratt och upptåg. Men vi håller nere folksamlingarna för att minska smittorisken, säger Mikael Lennartsson, rektor Jacobsskolan.

Klasserna kommer att träffas på skolorna. Det blir fika, ceremoni, stipendium– och betygsutdelning tillsammans med klassen. Varje elev får lov att ta med sig två friska anhöriga som får möta upp utomhus för att titta på utspringet. Personer i riskgrupper, som äldre släktingar ombeds att inte närvara vid utspring.

På plats kommer skolorna göra det möjligt att hålla avstånd men lämnar också stort ansvar till besökare att hålla avstånd och lämna skolgården när utspringet är över.

Representanter för skolornas elevkårer deltog under måndagen på möte med rektorer på gymnasieskolorna, gymnasiesärskolan, förvaltningschef och verksamhetschef för gymnasieskolorna. Eleverna framförde besvikelse över att det inte blir det vanliga stora utspringet och flak-kortege men att de gör det bästa av situationen.

–Vi tänker om och har nu något att längta till, säger Per-Anton Persson, från Hässleholms Tekniska skola.

–Det känns bra att det blir ett utspring. Klart att det är synd att vi går miste om studentveckorna men vi känner glädje att det blir studentfirande, säger Maja Nilsson och Felicia Broberg från Jacobsskolan.

Andreas LovénSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons