Annons

Det finns hopp om mer pengar till banverket

Hässleholm • Publicerad 23 januari 2001

HÄSSLEHOLM. Monica Öhman (s), ordförande i rikdagens trafikutskott, har förhoppningar om goda besked i höst om mer pengar till banverket.

Alla har insett att behoven är stora, sade hon på måndagens seminarium i Hässleholm om Södra stambanan. Tar vi inte tag i järnvägen nu så kommer situationen snart vara lika bedrövlig som på vägnätet, sade hon.

Annons

Regionalpolitik är inte Norrlandspolitik, den behövs i hela landet sade Monica Öhman, själv norrländska, och kom sedan in på alternativa finansieringsformer, lånade eller privat kapital. Det har diskuterats i två år och i Finland har man löst en motorväg.

Vi ska komma ihåg att det är väldigt dyrt vad vi än ska satsa på. Behoven är så stora att vi måste pröva alla finansieringsformer i väg- och järnvägsprojekt. Det finns idag en majoritet i riksdagen och jag hoppas och tror att det inte dröjer alltför länge innan man sätter sådana projekt i sjön.

Monica Öhman betonade att både resenärer och transportköpare kräver säkerhet, komfort och tillförlitlighet. Som ett ödets ironi var det tåg hon åkte ner med till Hässleholm försenat, men hon konstaterade att trots långa avstånd har Sverige bra fungerande kommunikationer.

Men de kan bli bättre och transportpolitiken ska bidra till att vidga arbetsmarknaden. Man ska inte behöva flytta hela familjen för att en fått jobb på ett annat ställe.

Som riksdagsledamot har man inte bara färdiga lösningar med sig. När man åker ut så här gör man det också för att inhämta kunskaper och det har varit intressant att lyssna på utredningen om Södra stambanan.

Jag är imponerad men släpp inte samarbetet. Var rädd om det, vidareförädla, .... så blir det nog verklighet någon gång.

14,5-15 miljarder kronor är mycket pengar, men med gott samarbete måste ni också ta nästa steg och prioritera.

Jan-Tuve Truedsson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons