GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Djurens röst i debatten

Bestialiska bilder från "YouTube" på hur australiska fårfarmare klipper av hela bakdelen på små lamm blev för mycket för Jeanette Thelander. Tillsammans med kompisen Katarina Lingehag Ekholm kontaktade hon "Kalla fakta". Programmet som följde fick fler kommentarer på nätet än något tidigare.
Hässleholm • Publicerad 20 februari 2009
Jeanette Thelander med sambon Hugo. Hon är en sann djur och gör inte en fluga förnär, men har skrivit en bok om hur mördarsniglar bäst kan elimineras. Bilder: PETER ÅKLUNDH
Jeanette Thelander med sambon Hugo. Hon är en sann djur och gör inte en fluga förnär, men har skrivit en bok om hur mördarsniglar bäst kan elimineras. Bilder: PETER ÅKLUNDH
Foto: 

- Många skrev att det borde finnas en djurvänlig märkning på produkter. Kravmärkt mat innehåller ett visst mått av djurvälfärd, men för andra produkter finns inget.

Den här idén nappade Jeanette Thelander på och föreningen "Djurvänliga konsumenter" var bildad. Föreningen sökte pengar från Konsumentverket för att ta fram en märkning och för att sprida information om djurvänlig konsumtion.

I förra veckan kombeskedet "Djurvänliga konsumenter" får 100 000 kronor för en informationskampanj.

- Märkningen kommer säkert ändå när producenterna inser att det är ett säljargument. I dag tror de att det bara är en liten exklusiv klick kunder som bryr sig om djur, men undersökningar visar att 55 procent av Europas konsumenter tycker att politikerna ägnar för lite tid och lägger för lite vikt vid djurskyddsfrågor.

Jeanette Thelanders eget engagemang går tillbaka till barndomen när hon fick reda på att köttet hon åt kom från djur. I tioårsåldern blev hon medlem i "Nordiska samfundet mot plågsamma djurförsök" och i tonåren vegetarian.

- Jag kommer ihåg att jag läste om Body shop och tyckte det var orättvist att behöva komma från en bonnahåla som Hässleholm där det inte fanns någon.

Jeanette Thelander hällerhavremjölk i kaffet, samtidigt som hon berättar att hon äter mjölkprodukter.

- Jag tänker att de flesta äter kött men vi kan hitta en minsta gemensamma nämnare i att behandla djuren juste och sedan låta var och en komma fram till om de vill bli vegetarianer.

"Djurvänliga konsumenter" engagerar sig inte i första hand i livsmedel utan i andra prylar som väskor, kläder, skor och annat som kan vara gjort av skinn. Jeanette tycker att man bör fråga efter skinnets ursprung. Är du inte 100 procent nöjd med svaret är det bättre att avstå från att handla.

- Som konsument måste man vara lite besvärlig.

Hon lever som hon lär och är besvärlig på många plan för att djuren ska få det bättre. Tipsar tv, skriver debattartiklar och pratar med politiker.

Engagemanget är en hobby, levebrödet kommer från arbetet som journalist och förläggare. Jeanette Thelander har arbetat som reporter på Skånska Dagbladet och Hemmets veckotidning, som sportchef på Trelleborgs Allehanda, som informatör på Tetra Pak och reporter på radio. Men det är som egen företagare med Ordsmedjan hon trivs bäst.

- Det är en enorm frihet.

Efter många år i Malmöoch några i Trunnerup, mellan Skurup och Ystad, hade hon fått nog av slätt och blåst och längtade tillbaka till skogen och lugnet i nordöstra Skåne. Hon fann det i Hästveda.

- Det är lagom litet, man känner igen alla. I Malmö känner många inte sin närmsta granne.

Kanske ser Hästvedaborna henne som "en lite tossig kärring", kanske tycker de "att det är kul att det händer saker". För det gör det runt Jeanette Thelander. Sedan hon kom hit för två år sedan har hon startat Hästveda hästförening som ordnar Hästens dag. I somras fick hon ryta till på hästmarknaden när en av knallarna bundit hästarna för trångt.

Hon har även gjort verklighet av en dröm och startat newagetidskriften "Frö".

- Den vänder sig till alla som är intresserade av hälsa, andlighet, miljö, kultur, historia och framtidsfrågor.

I nordöstra Skåne hittar hon massor med spännande människor att intervjua.

- Här finns folk som tänkt mycket och som lever framtidsinriktat, slow food-rörelsen till exempel.

Det är människor som omvärderat och hittar lyckan utanför konsumtionssamhället. Själv har hon tagit upp en hobby från barnsben, ridningen.

- Fram tills man äri tioårsåldern gör man saker med en sådan livsglädje, sedan gör man saker för att imponera på andra, nu är jag gammal nog att återigen göra det jag gillade som barn.

Sitt företag "Ordsmedjan" har Jeanette Thelander i en lägenhet på Torggatan i Hästveda.

Från en färgstark målning av franskfödda konstnären Jeanne Marie Rehnfors blickar en samling gutefår ner på oss. Varje kväll väntar de livs levande intill renoveringstorpet en kilometer bort i skogen.

- De är både gräsklippare och sällskap.

Jeanette Thelander tror att den ekonomiska krisen vi befinner oss i kan få folk att värdera livskvalitet och lyckan på nya sätt.

- Det är en spännande tid. Vi tvingas tänka efter hur vi lever och det kan föra med sig att vi tar bättre hand om relationer med barn och makar.

Åsa Pearce 044-185580
Åsa Pearce
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.