Annons

Dragflotte i Helge å blir inslag i vandringsled

Hässleholm • Publicerad 22 januari 2004

Länsstyrelsens miljövårdsenhet har nu lämnat tillstånd till Turistgruppen i Verum att bygga en dragflotte vid Helge å mellan Skeingeborg och Hovgården. Dragflotten blir en del i den nya vandringsled som skapas i området. Vandringsleden som får namnet Vieåleden ska invigas den 25 april i år. Tills dess ska den nya dragflotten finnas på plats så att vandrarna får möjlighet att ta sig över Helge å.

– Det började med att det byggdes ett fågeltorn vid Hörlinge ängar, sedan föreslog vi markägare i området att man skulle ordna en broförbindelse över ån på samma plats som det fram till början av 1900-talet fanns en bro vid Skeingeborg. Men eftersom ett brobygge skulle bli allt för dyrt så kom förslaget om en dragflotte fram, berättar Barbro Bengtsson, som ingår i Turistgruppen i Verum.

Annons

– Vi startade en studiecirkel där vi haft som mål att få fram så mycket information om området som möjligt. Detta har nu resulterat i att vi kommer att placera ut 15 informationstavlor om sevärda objekt utmed den cirka 1 mil långa Vieåleden. – Vandringsleden blir en avstickare från Skåneleden och det fina med Vieåleden är att vandrarna kan parkera bilen på ett ställe och sedan gå runt slingan, säger Barbro Bengtsson.

Men för att komma runt så är det nödvändig att ta sig över Helge å vid Skeingeborg och Hovgården och det är där den nya dragflotten kommer in i bilden.

Stolparna till dragflotten är redan på plats och dragflotten ska tillverkas under våren av Hässleholms kommuns arbetsmarknads enhet.

Ewe Nilsson

Hässleholm
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons