Annons

Ekonomisk kris kan tvinga fram ny nämnd

Kostnaderna för försörjningsstödet skenar och nu ska det finnas förslag om att slå samman delar av socialförvaltningen och AK-avdelningen. Målet är att hantera stöd, vuxenutbildning och arbetsmarknadsinsatser under ett tak.
Hässleholm • Publicerad 28 februari 2020
Stefan Larsson (M) vill se en snabb hanteringen av ärendet. Åtgärder för att möta kostnadsökningen för försörjningsstöd är nödvändiga, anser han.
Stefan Larsson (M) vill se en snabb hanteringen av ärendet. Åtgärder för att möta kostnadsökningen för försörjningsstöd är nödvändiga, anser han.Foto: Bosse Nilsson

Fredagen den 31 januari besökte en Hässleholmsdelegation bestående av politiker och tjänstemän Växjö för att låta sig informeras om det så kallade Växjölöftet.

Orsaken är att kostnaderna för försörjningsstöd ökar – och har ökat under flera år - i Hässleholms kommun. I år räknar man dessutom med ett underskott jämfört med budget på cirka 20 miljoner kronor.

Annons

Växjölöftet innebär krav på motprestation för bidrag och en positiv förväntan om arbetsförmåga på alla arbetsföra medborgare. Konkret har det inneburit skärpningar av aktivitetskravet för försörjningsstöd och införandet av en femdagarsregel, inom vilken man som bidragssökande behöver vara i en insats.

Jan-Ole Engkvist, chef för Arbetsmarknad och kompetensutveckling (AK), har sedan dess utrett hur en version av modellen kan implementeras i Hässleholm. Utredningen närmar sig sitt mål och idéerna diskuteras just nu i skarpt läge inom de olika partierna och blocken.

Jan-Ole Engkvist har hämtat inspiration från Växjölöftet, samt från en rad kommuner som arbetat framgångsrikt  med att få människor ur bidrag till sysselsättning.
Jan-Ole Engkvist har hämtat inspiration från Växjölöftet, samt från en rad kommuner som arbetat framgångsrikt med att få människor ur bidrag till sysselsättning.Foto: Andreas Örwall Lovén

Enligt vad Kristianstadsbladet erfar är ett alternativ att bryta ut hanteringen av försörjningsstöd och foga samman denna med AK-avdelningen (som sorterar under kommunledningsförvaltningen). Det skulle kunna resultera i en helt ny förvaltning och nämnd.

Orsaken är att man vill ha en tydlig koppling mellan försörjningsstöd, arbetsmarknadsinsatser, integration och vuxenstudier.

Enligt de samtal som Kristianstadsbladet fört med politiker inom de olika blocken så ser man i huvudsak positivt på idén. Det återstår dock en del steg, som att ta fram ett beslutsunderlag och se över konsekvenser av en eventuell förändring. Organisationerna måste också bli delaktiga i processen och sedan väntar samverkan.

– Det håller på att rinna iväg ekonomiskt, så det är viktigt för kommunen att lösa den här frågan. Jag kan tycka att det är viktigt att jobba under en hatt. Det är dumt att ha barriärer mellan förvaltningar när man ska hjälpa individen på bästa sätt, säger Lena Wallentheim (S).

Jan-Ole Engkvist betonar i dag att utredningen inte är färdig men säger att det finns förslag på organisationsförändringar.

– Det handlar egentligen om att individen ska ha en väg in, inte flera. Det finns även samordningsvinster för kommunen, vilket är nödvändigt med tanke på de utmaningar man står inför.

Uppdraget att utreda en ny förvaltningsorganisation kommer att ges till kommundirektör Bengt-Arne Persson.

Det kan komma att ske redan på onsdag nästa vecka, då kommunstyrelsen sammanträder, om man hinner ta fram beslutsunderlaget tills dess.

Annons

Stefan Larsson (M), ordförande i AK-utskottet, säger att det finns ett par, tre huvudalternativ, där en ny nämnd och förvaltning är ett.

– Men samtliga alternativ går ut på att hanteringen av försörjningsstöd och AK-avdelningens verksamhet närmar sig varandra. Det är viktigt att socialförvaltningen och AK-avdelningen inte skickar kostnader mellan sig utan ser till helheten.

Han säger vidare att det finns en bred politisk enighet om att agera.

– Det behövs en snar lösning. Vi strävar efter en förändring redan under innevarande kalenderår.

Socialförvaltningen har haft sparade statsbidrag, relaterade till flyktingmottagande, för att hantera ökat försörjningsstöd. Dessa pengar tog nyligen slut.

Ulf Berggren (SD), som sitter i AK-utskottet, tycker att politiken har agerat för långsamt.

– Redan 2016 påpekade jag att pengarna skulle ta slut på balanskontot, men då var det huvudet i sanden. De här förändringarna borde ha gjorts tidigare. Men det är positivt att det nu sker något.

Andreas LovénSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons