Annons

Carl-Johan Bauler: Erbjudandena kommer och går – åldrandet består

Strumpor vars resårer inte ger märken på vaderna, PSA-prov och nu: Erbjudande om undersökning efter osynligt blod från tarmen för att upptäcka cancer.
Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Krönika • Publicerad 22 mars 2024
Carl-Johan Bauler
Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Sofia Åström

Ja, ursäkta att jag trycker upp slika ting i snudan på er morgonläsare men jag bara illustrerar tidens gång för en människa i vår lyckligt lottade del av världen.

Minns de där håsorna som jag började få erbjudande om när jag passerade 40-strecket. Man kunde prenumerera på dem och de kom troget hem i lådan. Många håsor blev det och de höll vad de lovade – Inga fördjupningar efter resåren.

Annons

När jag passerat 50 gick Region Skåne ut och skröt om att man skulle erbjudas PSA-test, för koll av prostatans hälsa. Något sådant erbjudande har jag aldrig sett till, så jag beställde tid på egen hand och fick det gjort. Vilket kändes precis lika vettigt självklart som kvinnornas besök på mammografin eller till gynekologen för koll efter cellförändringar.

Nu har jag tagit ytterligare ett ålderskliv och blivit 60 år, vilket jag såklart är glad att få göra. Alternativet är ju inget att ha, även om det kommer tids nog. Som en bekräftelse på detta åldrande kom det på min födelsedag ett tjockare kuvert i brevlådan som väckte mina funderingar. Öppnade misstänksamt och fann provtagningsutrustning med mycket noggranna instruktioner för att ta avföringsprov i jakten på för ögat osynligt blod – vilket i sin tur kan var tecken på sjukdom, i värsta fall cancer i tjocktarm och ändtarm. Undrar vad som skickas ut om jag får fylla 70? Den som lever får se.

Måste vidare återkomma till den svenska (o)beredskapen när det gäller i princip allt från soldater och officerare, till ammunition och mat. Såg ett fantastiskt inslag i Svenska nyheter i SVT som i humorns kläder avslöjade de vansinniga besluten i 1990-talets Sverige. Alla livsmedelslager tömdes, eftersom det inte skulle blir fler krig. Och om det ändå skulle jävla till sig, så skulle vi köpa det vi behöver på öppna marknaden av våra EU grannar. Ja, ni hör själva. Hur kunde ens den tidens politiker och beslutsfattare tro på sina ena beslut? Rent sabotage, inget annat. De borde kallas in hela bunten för att tvångsgräva skyttevärn och släpa fram stridsvagnshinder som förberedelse för om det bränner till på allvar.

I programmet avslöjades också den skakande nyheten om att 60 000 par nya kalsonger, av härlig kvalitet enligt inslaget, som lagrades i Hästveda skingrades vid samma tid. Oklart var de blev av. Kanske någon som sitter på ett gäng som går att sälja tillbaka till staten. Kan säkert behövas i så fall. Trots att arbetet med beredskapslagren inletts så finns ännu inte minsta mjölsäck eller burk med ärtsoppa i förråden. Eller för att bli brutalt tydlig: Finns det ens några förråd i beredskap? Eller är de ännu på utredningsstadiet?

Sist: Stor eloge till hackaren som tagit sig in i telefoner och datorer hos bedragare och kunnat kartlägga deras svinaktiga brottslighet mot äldre. Tack vare hackaren har flera bedragare också kunnat gripas.

”I programmet avslöjades också den skakande nyheten att 60 000 par nya kalsonger, av härlig kvalitet enligt inslaget, som lagrades i Hästveda skingrades.”
Annons
Annons
Annons
Annons