Annons

Ett frö som ska få växa

nintervju rlag, djur, renoveringsprojekt och nu ett litet frö som har grott och börjat växa. Jeanette Thelander har fullt upp i Hästveda.
Hässleholm • Publicerad 16 juli 2008
Elektra gillar sin matte och sin gröna redaktionssoffa. Bild: Annica Jönsson
Elektra gillar sin matte och sin gröna redaktionssoffa. Bild: Annica JönssonFoto: 

- Jag hade bott i Malmö i många år och märkte att jag inte utnyttjade utbudet där, och så längtade jag efter en trädgård och djur, säger Jeanette Thelander.

Från Malmö flyttade hon till ett renoveringsobjekt i byn Trunne utanför Skurup men där blev längtan efter skogen för stor. Nu har hon flyttat "hem" till Hästveda med alla sina djur och ett nytt hus att fixa till.

Annons

Förutom jobbet med "rucklet" hon skaffat sig har hon fullt upp med bokförlaget "Ordsmedjans förlag" och den nystartade tidningen "Frö", som för ett tag sedan kom ut med sitt andra nummer, det första i pappersformat.

Frö vänder sig till människor som är intresserade av hälsa, personlig utveckling, andlighet och kulturhistoria. Tidningen - som hon skriver helt själv, redigerar och sköter allt administrativt kring - kommer ut med fyra nummer per år. I dag har den ungefär 200 prenumeranter, målet är 1 000.

- Målgruppen är ju en grupp som pratar med likasinnade så jag tror att prenumerantkurvan kommer att sakta gå uppåt.

Inne på enmannaredaktionen domineras inredningen av det stora skrivbordet. I en grön soffa ligger redaktionshunden Elektra.

Jeanette Thelander berättar om sin karriärbana som gått från studier i bland annat etnologi och journalistik, via dags- och veckopress och näringsliv, för att slutligen landa på den lilla redaktionen i Hästveda.

- Det känns som om allt fallit på plats. Som om alla jobb jag haft tidigare har varit nödvändiga steg på väg hit. Det var ju det här fröet som legat och grott. Skulle jag kanske starta en tidning?

Hon kom i kontakt med begreppet ekopsykologi och blev intresserad av hur människors hälsa är beroende av närhet till naturen.

- I dag lever människor så fjärmade från naturen. Nästa nummer av Frö kommer att handla om natur / hälsa. Om hur man kan hela sig själv med hjälp av naturen.

Vad har du själv för livsåskådning?

- Förr var jag "antireligiös". Det kunde bara inte stämma det här med Gud, det verkade för otroligt. Men sen jag blivit äldre... jag är väl inte religiös men kan nog tro på reinkarnation. Och så tror jag att människan är en andlig varelse, hon behöver sina ritualer.

Marie Brandt 0451–830 50 marie.brandt@kristianstadsbladet.se
Marie Brandt 0451–830 50 marie.brandt@kristianstadsbladet.se
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons