Annons

Flera tusen resenärer drabbas av eldsvådan

Tågtrafiken från och till Hässleholm står helt stilla, efter onsdagens brand i ett gammalt lokstall. Trafikverkets preliminära bedömning är branden gett omfattande skador på spår, kontaktledningar och signalsystem.
Kristianstad • Publicerad 14 augusti 2019 • Uppdaterad 15 augusti 2019
Många passagerare fick evakueras och ersättningsbussar sattes in i begränsad omfattning.
Många passagerare fick evakueras och ersättningsbussar sattes in i begränsad omfattning.Foto: Ingela Rutberg

Det var strax efter rusningstid, vid 17.35, som larmet om en omfattande eldsvåda i ett gammalt lokstall i Hässleholm kom. Branden har lamslagit hela tågtrafiken till och från Hässleholm.

Hässleholm är en av de viktigast knutpunkterna för tågtrafiken i södra Sverige och flera tusen resenärer har drabbats av branden.

Annons

– Det är en mycket kraftig brand som har påverkat både stambanan och Göteborgsspåren. Så det är nationell påverkan på tågtrafiken, säger Per Friis på räddningstjänsten.

Två av Skånetrafikens tåg som var i nära anslutning till Hässleholm central evakuerades efter att de stannat helt strömlösa.

Polis hjälpte till med evakuering utav ett passagerartåg som stod på järnvägen i anslutning till väg 23. Enligt initiala uppgifter rörde det sig om cirka 350 passagerare som skulle evakueras.

Flera sträckor var drabbade till följd av att nätet är strömlöst.

Så här såg det ut vid stationen i Kristianstad vid vid 19.30-tiden. Resenärerna mot Hässleholm får åka ersättningsbuss.
Så här såg det ut vid stationen i Kristianstad vid vid 19.30-tiden. Resenärerna mot Hässleholm får åka ersättningsbuss.Foto: Jörgen Svensson

Skånetrafiken meddelade att ersättningsbussar hade beställts, men i begränsad omfattning.

– Tågen vänder på de ställen de kan, men de kan inte gå hela vägen fram till Hässleholm. I nuläget vet vi inte hur omfattande skadorna är och hur de kommer påverka trafiken framöver, säger Titti Unosdotter, affärsområdeschef på Skånetrafiken.

Fjärrtåg till och från Stockholm kan ledas om via banan till Göteborg. Men de tåg som redan passerat anknytningen står nu stilla och resenärer fick vänta på ersättningsbussar.

Under natten till torsdag meddelade Trafikverket att branden gett omfattande skador på spår, kontaktledningar och signalsystem. Bedömningen i nuläget är att trafiken norrut från Hässleholm kan komma igång tidigast på måndag, När trafiken kan passera söderut är ännu oklart, när skadebesiktningen har slutförts under torsdagen räknar man med att kunna lämna en prognos.

– En sådan här händelse skapar alltid stora bekymmer för pendlare och andra tågresenärer vilket är olyckligt. Vi har full fokus på att återställa anläggningen så snabbt som möjligt, säger Denny Josefsson, Trafikverkets pressjour, i ett pressmeddelande.

Många passagerare fick evakueras och ersättningsbussar sattes in i begränsad omfattning.
Många passagerare fick evakueras och ersättningsbussar sattes in i begränsad omfattning.Foto: Ingela Rutberg

Catharina SigalaSkicka e-post
Cecilia KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons