Annons

Fridolin diskuterade rasism

"Maktlöshet föder rasism. När människor känner att det inte satsas på dem uppstår problemen", säger Gustav Fridolin. På måndagen föreläste och diskuterade han rasism med Jakobsskolans elever.
Hässleholm • Publicerad 31 augusti 2009
Engagemang Redan på 90-talet började Gustav Fridolin jobba mot rasism. Bild: Ronnie Smith
Engagemang Redan på 90-talet började Gustav Fridolin jobba mot rasism. Bild: Ronnie SmithFoto: 

– Det känns inte riktigt seriöst när man å ena sidan säger att man inte gillar att Folkfront använder Hässleholm som utgångspunkt, men samtidigt drar ner på skola, fritidsgårdar, bibliotek.

– Man säger en sak, men gör något annat som får helt motsatt effekt.

Annons

Gustav Fridolin, uppvuxen i Vittsjö, och blev kändis då han 19 år gammal valdes in i riksdagen 2002 för Miljöpartiet, jobbar från och med i höst heltid som lärare på Lidingö folkhögskola.

– Senaste året har jag arbetat i ett projekt med de större studieförbunden om att undersöka rasismens ursprung i Sverige. Jag kan inte säga för mycket, men det blir en dokumentärserie som TV4 ska sända i höst.

Tillsammans med eleverna listade Gustav Fridolin ett antal faktorer som skapar rasim. Klasskillnader, rädsla, fördomar, ovänskap, brist på gemenskap, avundsjuka, skitsnack.

– Jag är inte ett dugg bättre än de som gick med gula flaggor för två veckor sedan, för att jag har andra värderingar. Jag är inte ute på något korståg för då skulle jag valt andra platser än skolan, utan jag är här för att få er att reflektera och lära av historien.

– Vi präglas av det som händer runt oss, men varför står det ingen stans i historieböckerna att Sverige hade en koloni i Afrika och att Linné gav ut en rasbiologi där han satte europén överst. För att det är skamligt och inte ärofullt för neutrala Sverige.

Jessica Zettervall och Ingrid Nilsson var ett par av eleverna på föreläsningen. Det är bra få höra de här sakerna, tycker de.

– Gustav reagerade på Folkfrontens demonstration och erbjöd sig komma. Läraren Henrik Hedman håller för tillfället på med ett längre undervisningsavsnitt om rasismens historia. Därför tycker vi att det är värdefullt att få lyssna på Gustav, säger rektor Uni Nilsson.

– Skolan tar rasismen på allvar. Vi arbetar med värdegrunden och allas lika värde.

Jan-Tuve Truedsson 044-18 55 80
Jan-Tuve Truedsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons