Annons

Garnisonsköp återremitterat

När garnisonsköpet behandlades vid kommunfullmäktiges sammanträde på måndagen gick samtliga partier med på en återremiss, men inte längre än till den 27 december då det är tänkt att utlysa ett nytt fullmäktigemöte.
Hässleholm • Publicerad 17 december 2002
Industribyggnadsbolagets vd Jörgen Ernstsson t.v och Sune Fyrner som på konsultbasis gjort upp ekonomiska beräkningar över kostnader och intäkter i samband med ett övertagande av garnisonsområdet. Under sittande fullmäktigemöte informerades ledamöterna om de ekonomiska kalkylerna. BILD: WILLY ALM
Industribyggnadsbolagets vd Jörgen Ernstsson t.v och Sune Fyrner som på konsultbasis gjort upp ekonomiska beräkningar över kostnader och intäkter i samband med ett övertagande av garnisonsområdet. Under sittande fullmäktigemöte informerades ledamöterna om de ekonomiska kalkylerna. BILD: WILLY ALMFoto: 
Kommunalrådet Bengt Andersson och Jörgen Ernstsson i diskussion.
Kommunalrådet Bengt Andersson och Jörgen Ernstsson i diskussion.Foto: 

Köpet ska genomföras innan årsskiftet det är majoritetens målsättning. Under sittande fullmäktigemöte fick kommunfullmäktigeledamöterna information om de ekonomiska kalkyler som ligger till grund för ett kommunalt övertagande av garnisonsområdet och övningsfälten. En affär på 76 miljoner som enligt kommunledningen måste klubbas igenom före årsskiftet annars finns det risk för att hela affären går i stöpet och att Fortifikationsverket överlämnar ärendet till regeringen. Det var många fullmäktigeledamöter som uttalade kritik mot beredningen av detta för kommunen så viktiga ärende. Det har tagit två och ett halvt år att presentera ett avtalsförslag och sedan ska kommunen bara ha ett par veckor på sig att bestämma sig. Miljöpartiets gruppledare Johan Schiff ansåg att frågan är så viktig för kommunen och kommuninvånarna att den bör avgöras genom en lokal folkomröstning. Johan Schiff fick medhåll av folkpartiledaren John Bruun. Under sittande möte fick ledamöterna information av Sune Fyrner och industribyggnadsbolagets vd Jörgen Ernstsson om de kalkyler som tagits fram för kommunen ska kunna finansiera köpet. Fram till 2008 skulle kommunen i ett särskilt bolag kunna få in 123 miljoner kronor och ha kostnader under samma period på 82 miljoner kronor. Detta skulle enligt Fyrner kunna ge ett saldo på cirka 40 miljoner kronor för utvecklingen av garnisonsområdet. Flera av fullmäktiges ledamöter hade synpunkter på de beräkningar som låg till grund för kalkylerna. Samtliga oppositionspartier krävde en återremiss av garnisonsaffären till ordinarie januarimöte nästa år, men majoriteten som visserligen gick med på en återremiss kommer att utlysa ett nytt fullmäktigemöte den 27 december för att få ett beslut före årsskiftet. Det är inte många arbetsdagar som återstår till nästa fullmäktigemöte, men kommunalrådet Bengt Andersson lovade att ledamöterna skulle få en utredning om de ekonomiska och miljömässiga konsekvenserna vid ett köp före den 27 december. Av måndagens diskussion att döma finns det många frågetecken att rätta ut. Kostnaderna för fastigheternas underhåll, vem som ska svara för saneringen av övningsområdet och om skogen verkligen ger den avkastning som redovisades i kalkylerna. Ewe Nilsson 0451-830 50 ewe.nilsson@kristianstadsbladet.se

HÄSSLEHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons