Annons

Garnisonsköpet fick sin epilog i fullmäktige

Förlusten av en enskild investerare är inte värst. Allvarligare är andras syn på Hässleholm efter de här turerna, säger kommunalrådet Bengt Anderson.
Hässleholm • Publicerad 27 januari 2004

Garnisonsköpet fick sin epilog i Hässleholms kommunfullmäktige på måndagskvällen. Företrädare för såväl majoriteten som oppositionen gjorde sitt bästa för att plocka politiska poänger på varandra.

Inledningsvis svarade Bengt Anderson (s) på en enkel fråga från oppositionsrådet Bo-Anders Thornberg (m). Han försvarade att det var ett riktigt beslut och att förutsättningen var att köpet skulle vara betalt före årsskiftet.

Annons

– Med facit i hand blev vi vilseledda av regeringens representant, men underlaget var tillräckligt för ett beslut. Men det var moderaternas agerade som ledde till att regeringsbeslutet dröjde, och nu vill ni skylla över ert eget agerande med att misstänkliggöra oss.

– Allt det här bottnar i att vi ville ha frågan ordentligt belyst. Bakgrunden till överklagandet var att underlaget vart bristfälligt, försvarade Bo-Anders Thornberg de partikollegor som överklagat.

– Man kan inte bortse från lagar och förordningar.

– Man kan ha olika uppfattningar, replikerade Bengt Andersson. Men köpet hade diskuterats länge. Det var känt för alla vilken uppfattning majoritet och opposition hade. I ett svar till partikollegan Anders Åström beklagade Bengt Andersson att dressyrryttarinnan Kyra Kyrklund hoppat av. Det är en förlust för Hässleholm, Skåne och Sverige, på grund av moderaternas agerande.

– Anseende är otroligt viktigt. Men de tre m:na är kännetecknande för "de misslyckade", spädde Anders Åström på och menade att Bo-Anders Thornberg i egenskap av gruppledare har ett ansvar för hur hans partimedlemmar beter sig.

Utfallet gjorde Bo-Anders Thornberg uppenbart arg, men agendan hindrade honom från att få en replik (i en enkel fråga får endast frågeställaren och den som får frågan uttala sig).

Moderaterna, och Douglas Roth som var en av de som överklagat ärendet, tog dock chansen att få sin replik då en motion om Hovdalaområdet behandlades.

– Det var ett grovt påhopp som saknar motstycke och på personer som inte har rätt att försvara sig. Vi följde spelreglerna och de instrument som kommunallagen ger oss när vi överklagade, och det får man acceptera.

När fullmäktiges ordförande Tommy Nilsson (s) avbröt och påminde Douglas Roth att ärendet nu gällde om Hovdalaområdet som en viktig resurs var Douglas Roth snar till svar, konstaterade att ordföranden gett sina egna stort manöverutrymme i debatten. Därefter följde en kortare diskussion om taxan för byggnadsnämndens prövning av strandskyddsdispenser. Ordföranden Arne Elowsons (c) tal om service och förenklad demokrati lugnade inte miljöpartiets Thomas Rasmusson.

– Vi är motståndare till detta. Hela miljörörelsen är oroad och det naggar allemansätten i kanten, sade han.

Annons

Thomas Rasmusson agerade också kraftfullt för sin motion att kommunens skall inrätta en diskrimineringsombudsman, och beklagade avslaget.

– Frågan är inte mindre viktig. Vi delar alla dina åsikter men i stället för en tillsynsfunktion skall de här frågorna genomsyra nämnder och förvaltningar betonade kommunalrådet Lars Olsson (c).

Jan-Tuve Truedsson

0451-830 50

jan-tuve.truedsson

@kristianstadsbladet.se

HÄSSLEHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons