Annons

Hallå där Sara Lind

Vi ser att guideutbudet har utökats på Hovdala!
Hässleholm • Publicerad 11 juli 2008
Sara Lind
Sara LindFoto: 

- Det stämmer. Jag är säsongsanställd för den traditionella guidningen av den Ehrenborgska våningen som ges tre gånger dagligen. Men i juli erbjudas dessutom två specialvisningar varje måndag.

- Eftersom jag är historisk arkeolog och varit med om utgrävningarna av Gårdstalien (gamla Hovdala) så kom det här på tal.

Annons

Vad är det som ska visas?

Medeltidsguidningen startar vid porttornet, där det trots att det står 1600 på det troligtvis är äldre. Visningen fortsätter därefter till Gårdstalien och självklart kommer jag berätta vilka arkeologiska fynd som hittats, hur man tror husen såg ut etcetera. Då jag dessutom läst byggnadsarkitektur har vi även en guidning på detta tema. Även denna inleds vid porttornet, fortsätter på gårdsplanen, till stora stallet, vid "hemliga gången", och avslutas inne på slottet. Det är en speciell visning som fokuserar på just byggnaderna och byggnadsvården. Hur har Hovdalas byggnader förändrats under århundradena och varför.

Hur blev premiären. Den var i måndags och en av de två visningarna blev av. Medeltidsguidningen. Till byggnadsguidningen hade ingen anmält sig. Men guidningarna är så nya så det är säker många som inte känner till dem. Det finns inget minideltagarantal. Har det sålts biljetter om så bara en så blir det av, och biljetterna säljs i slottsbutiken.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons