Hårdrockare blev globalt nätfenomen

I slutet av nollnolltalet blev hässleholmaren Roger Tullgren omtalad då han fick bidrag för sitt hårdrocksberoende. Nu har historien fått nytt liv och spridits världen runt genom internet och utländska mediers återuppväckta intresse för hans berättelse.
Hässleholm • Publicerad 9 februari 2013
Musikälskare. Det årliga besöket på Sweden Rock-festivalen är obligatoriskt.
Musikälskare. Det årliga besöket på Sweden Rock-festivalen är obligatoriskt.Foto: Annica Jönsson
Roger Tullgrens lägenhet är inredd i hårdrocksstil.
Roger Tullgrens lägenhet är inredd i hårdrocksstil.Foto: 

Roger Tullgrens rymliga lägenhet i centrala Hässleholm är konsekvent inredd i hårdrocksstil och han har enligt egen utsago varit hårdrockare sedan småbarnsåren. I bakgrunden spelas kontinuerligt hårdrocksmusik.

2007 uppmärksammade svenska medier att Roger Tullgren fick sin besatthet av hårdrock klassat som ett arbetshandikapp, eller funktionshinder om man så vill, av arbetsförmedlingen. Han blev erbjuden ett arbete, arbetsförmedlingen betalade en del av hans lön, på den numera nedlagda restaurangen på T4, där han kunde anpassa jobbet efter sin livsstil.

Han fick gå i hårdrockskläder och lyssna på hårdrock under arbetstid och han kunde gå tidigare om han skulle på hårdrockskonsert, om han jobbade in timmarna senare.

Förstår du om lågavlönade som går till trista åttatimmarsjobb fem dagar i veckan blir förargade när det hör talas om detta?

– Jag kan förstå reaktionen. Men du måste ha positiva tankar när du går till jobbet, annars blir det bara dåligt. Man ska söka rätt jobb för sin personlighet, svarar Roger Tullgren.

Berättelsen om dig tagit ny fart på internet och via artiklar i utländska medier, varför?

– Medieintresset för mig har gått i vågor sedan 2007. Jag tror att det är USA som har startat upp intresset igen nu. Det diskuteras om mig i World of Warcraft- forum och jag får en massa nya mejl, vänner och kontakter via Facebook och andra internetsajter.

Vad är det som väcker sådant intresse?

– Jag tror att folk är fascinerade av det svenska systemet, i många länder är folk utlämnade helt till sig själva för sin försörjning. Och sen är hårdrockslivsstilen fortfarande kontroversiell på många ställen. ”Du är en ikon/idol för oss i Sydamerika. Vi har det svårt och får kämpa”, skrev en latinamerikan till mig.

Roger Tullgren har genom åren blivit intervjuad av CNN, BBC samt medverkat i Filip & Fredriks tv-program ett flertal gånger. Och ständigt hör internationella medier av sig, bland annat är en tv-show i ett annat nordiskt land intresserade av att han medverkar i ett tv-program senare i år.

– Alla ni som håller på med era intressen – Keep the faith! – och tro på det ni håller på med, avslutar han.

I lördagens Kristianstadsbladet finns en längre intervju med Roger Tullgren. Du kan köpa för att läsa hela intervjun.

Maria Sällberg
Jörgen Jörgensen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.