Annons

Hässleholm får 29 miljoner i överskott

HÄSSLEHOLM. I veckan har de kommunala förvaltningarna gjort sina sista bokföringstransaktioner för verksamheten år 2000. Totalt sett ser det positivt ut för den kommunala verksamheten. Bokslutssiffrorna som än så länge är preliminära pekar på ett totalt överskott i fjolårets budget på cirka 29 miljoner kronor.
Hässleholm • Publicerad 18 januari 2001

Det stora överskottet beror helt och hållet på ett stort överskott i finansförvaltningen. Den stora skrällen svarar omsorgsförvaltningen för med ett underskott på närmare 16 miljoner kronor. Så sent som för en månad sedan visade omsorgsförvaltningens prognoser på ett underskott på 8,5 miljoner.

– Det är bara att erkänna att våra prognoser varit missvisande och att vi prognostiserat fel, säger omsorgschef Annika Wiberg. Det är många kostnader som ”poppat” strax före årsskiftet som inte varit med i omsorgsförvaltningens prognosmaterial.

Annons

– Vi har fått en ökad kostnad för läkemedel och inkontinensvård med två miljoner, vidare har kostnaden för anhörigvård och internhyror ökat.

– Den största avvikelsen från prognosen finns bland servicehusen. Här visade prognosen på ett underskott på 1,1 miljoner men slutresultatet visade 3,8 miljoner.

Dessutom har vi tvingats betala tillbaka över 700000 kronor i jämkningsavgifter, sedan vi kontrollerat inkomstrelaterade avgifter, säger Annika Winberg.

Omsorgsförvaltningen jobbar nu intensivt för att komma tillrätta med de styrmedel som lett fram till de felaktiga prognoserna.

Enligt omsorgschefen så ska årets verksamhet inom omsorgen inte påverkas av det stora underskottet år 2000. Finansförvaltningen har givit ett bra överskott och siffrorna pekar på drygt 34 miljoner kronor, men här har man ännu inte fått in alla uppgifter, som räntor med mera.

Anledningen till att finansförvaltningen ger ett stort överskott beror till stor del på ett gynnsamt skatteutfall för Hässleholms kommun.

Länge såg det ut som om Barn- och utbildningsnämnden skulle få ett underskott med några miljoner kronor, men de preliminära siffrorna pekar istället på ett överskott på 2,5 miljoner.

Socialförvaltningen visar också ett överskott med drygt 800000 kronor och kommunledningskontoret ett överskott med 1,7 miljoner kronor.

Tekniska kontoret har ett underskott på 2,9 miljoner och för övriga förvaltningar är det några hundratusen plus eller minus i avvikelser.

ewe.nilsson@kristianstadsbladet.se

Av Ewe Nilsson 0451-83050
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons