Annons

Hittebåt måste återlämnas

Hovrätten har gjort en annan tolkning än tingsrätten i Hässleholm när det gäller sjöfyndslagen från 1891. Hovrättens dom innebär att en fastighetsägare vid Finjasjön döms att lämna tillbaka en plastbåt, värd cirka 5000 kronor, som han med stöd av hittegodslagen fick av polisen 1999.
Hässleholm • Publicerad 9 januari 2004

Det som är intressant i målet är de olika rättsinstansernas tolkning av sjöfyndslagen från 1891 och hur Finjasjön ska bedömas i förhållande till lagtexten.

Sjöfyndslagen ska bara tillämpas om fyndet görs i en segelbar sjö. Tingsrätten tolkade lagtexten så att segelbar sjö är insjö som trafikeras av handelsfartyg.

Annons

Hovrätten gör en annan tolkning när man säger i domen att Finjasjön är en sjö av inte obetydlig storlek, där det är möjligt att använda i vart fall mindre båtar av olika slag, såväl för fritidstrafik som för nyttoändamål.

– Begreppet segelbar används rent språkligt för att uttrycka att en sjö är farbar eller möjlig att ta sig fram på med båt. Finjasjön får därmed anses vara sådan att kravet på segelbarhet är uppfyllt, säger hovrätten i sin dom. Bakgrunden till tvisten om den upphittade båten är den att en fastighetsägare vid Finjasjöns strand upptäckte en drivande båt i Finjasjön den 19 augusti 1999. Mannen kontaktade polisen eftersom man befarande att det inträffat en olycka. Fastighetsägaren bärgade båten och anmälde denna som hittegods hos polisen.

Efter drygt tre månader fick fastighetsägaren ett meddelande från polisen om att han med stöd av hittegodslagen var ny ägare till båten eftersom den inte hämtats av den ursprunglige ägaren.

Under våren 2000 tog en Bjärnumsbo kontakt med fastighetsägaren vid Finjasjön och sa att han var båtens ursprunglige ägare. Han hade lånat ut båten till en vän och inte haft uppsikt över den.

Bjärnumsbon lämnade in en stämningsansökan till tingsrätten i Hässleholm mot fastighetsägaren där han krävde att båten antingen skulle överlämnas till honom eller att han skulle få 5000 kronor i ersättning för båten.

Vid tvistemålsförhandlingen inför rätten i Hässleholm hävdade också Bjärnumsbon att polisen gjort fel när man hanterat båtfyndet enligt hittegodslagen, när man rätteligen skulle behandlat fyndet enligt sjöfyndslagen. Polisen skulle utannonserat fyndet. Eftersom så inte skett hade inte äganderätten till båten övergått till upphittaren på ett riktigt sätt. Tingsrätten ogillade käromålet genom att konstatera att sjöfyndslagen inte gäller beträffande fynd av båtar i Finjasjön. Det är hittegodslagen som ska tillämpas, konstaterade tingsrätten. En uppfattning som inte delades av hovrätten.

För att äganderätten till den i målet omtvistade båten ska ha övergått till den man som hittade båten, så krävs att föreskrifterna i lagen om sjöfynd har iakttagits, så har inte skett, fastslår hovrätten i sin dom.

Fastighetsägaren vid Finjasjön döms därför att återlämna plastbåten med åror till den ursprunglige ägaren från Bjärnum.

Ewe Nilsson

0451-830 50

ewe.nilsson@kristianstadsbladet.se

Hässleholm
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons