Annons

Hög arbetslöshet bland utländska medborgare

Hässleholm • Publicerad 9 januari 2004

I förhållande till övriga skånska kommuner har Hässleholms kommun en hög arbetslöshetssiffra bland utomnordiska medborgare. 10,1 procent av de utomnordiska medborgarna i kommunen var arbetslösa enligt november månads siffror 2003. Detta ska jämföras med motsvarande siffror året innan som låg på 6,0 procent. I Skåne är det bara Höganäs och Skurups kommuner som har högre arbetslöshetssiffror för utomnordiska medborgare.

– Våra senaste siffror visar att vi vecka 1 i år hade 104 personer arbetslösa bland utomnordiska medborgare i kommunen, vilket är en ökning med 39 personer i jämförelse med samma siffror året innan.

Annons

– Sedan å andra sidan har vi fler i arbetsmarknadsåtgärder än året tidigare, säger Pia Carlson, chef för arbetsförmedlingen i Hässleholm.

– Man kan inte komma ifrån att arbetsmarknaden i Hässleholm har försämrats och att arbetslösheten överlag har ökat i kommunen. Vecka 1 i fjol var arbetslösheten i kommunen 3,8 procent men är nu vid samma tid i år uppe i 5 procent, säger Pia Carlsson.

– En av anledningarna till att Hässleholm noteras för höga arbetslöshetssiffror för utomnordiska medborgare, kan vara de nya reglerna för introduktionsersättning som kommunen infört, säger Pia Carlsson.

Ewe Nilsson

Hässleholm
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons