Annons

Hörja värnar traditioner

Lyss Hörjabor, på söndag kallar byahornet till stämma! Flera traditioner väcks till liv i den lilla byn som nu satsar på att förstärka sammanhållningen ytterligare.
Hässleholm • Publicerad 15 juli 2008
Staffan Örneskans med det unika hornet . Det lär bara finnas ett liknande i Sverige. Bakom honom Lovis och Theodor Hörgerud
Staffan Örneskans med det unika hornet . Det lär bara finnas ett liknande i Sverige. Bakom honom Lovis och Theodor HörgerudFoto: 
Damens dräkt. Britt-Marie Johansson minns att de stod som tända ljus på brädet.
Damens dräkt. Britt-Marie Johansson minns att de stod som tända ljus på brädet.Foto: 
Henry Svensson och Per-Uno Sturesson tycker att det är viktigt att få de yngre att engagera sig i byn.
Henry Svensson och Per-Uno Sturesson tycker att det är viktigt att få de yngre att engagera sig i byn.Foto: 

Det gamla byahornet kommer till användning igen då hörjaborna på söndag ska samlas till stämma. Efter att traditionen legat nere i många år är det nu dags att välja åldersman/kvinna och bilda byalag.

- Vi kämpar för att bevara det bästa vi har här i byn, sammanhållningen, säger Stig Johansson, en av många drivande krafter som vill Hörjas väl. Han är född och uppvuxen i byn och det är här han har bildat sin egen familj.

Annons

Staffan Örneskans var tidigare präst i bygden och har inte släppt engagemanget för Hörja. Med stöd från kommunen, kyrkan, länsstyrelsen och EU håller han i projektet "Bo i byn". Han vill skapa enhet i Hörja tillsammans med alla kunniga hörjabor. Efter den ceremoniella invigningen vid den nyinrättade byastenen på söndag, då Staffan Örneskans utlovar ljud från hornet, är det dags för ännu en gammal nedlagd tradition att få nytt liv. För 60 år sedan var "levande schack" i Hörja en stor medial händelse som drog 1 000-1 500 åskådare. På söndag ska de gamla dräkterna återigen fyllas med barn som får agera schackpjäser i ett spel mellan två riktiga schackspelare.

Britt-Marie Johansson har själv varit pjäs i sin barndom, men aldrig annat än bonde.

- Det var ett riktigt hedersuppdrag. Finast var förstås att vara dam eller kung men det var ju storleken på barnen som fick avgöra, säger Britt-Marie Johansson som i år har fyra barnbarn med på "brädet". Efter att skolan lades ner i byn bussas skolbarnen nu till Röke. Det går bra tycker Annika Hörgerud som själv bor i byn och har två barn. Anledningen till att hennes familj flyttade till Hörja var makens släktgård. Annars tycker hon att det är naturen och alla barn i byn som gör den till en bra plats för barnfamiljer.

Hennes två barn Theodor och Lovis ska vara schackpjäser på söndag.

- Mamma vet inte vem hon ska heja på, säger Theodor som kommer att agera svart torn på söndag. Lillasyster ska vara vit bonde.

Samlingen vid byastenen är klockan 14.00 på söndag, därefter 14.30 börjar levande schack vid församlingshemmet.

Marie Brandt

0451–830 50 marie.brandt@kristianstadsbladet.se
0451–830 50 marie.brandt@kristianstadsbladet.se
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons