Annons

Hovrätten sänkte strafftiden

Hovrätten meddelade på onsdagen dom i det omdiskuterade Kråkeberga målet där en 79-årig man blev brutalt överfallen och misshandlad av personer som genomsökte hans hus i jakt på pengar i slutet av juli i år.
Hässleholm • Publicerad 19 december 2002

Hovrätten fällde en av männen för grov misshandel, medan den andre som tidigare dömts som medgärningsman friades från att ha misshandlat den 79-årige mannen. Där med sänkte hovrätten tingsrättens tidigare utdömda straff för en 25-årig Osbybo från sex års fängelse till 1 år och 2 månader. Hovrätten ansåg det inte styrkt att 25-åringen deltagit i misshandeln där den 79-årige mannen i Kråkeberga tillfogades livshotande skador. Hovrätten anser att den 19-årige Osbybon ensam utfört den grova misshandeln. 19-åringen dömdes av tingsrätten till fyra och ett halvt års fängelse för grovt rån, men hovrätten ändrar brottsrubriceringen till grov stöld och grov misshandel och dömer honom till fyra års fängelse. 19-åringens 21-årige broder som också var med när den gamla mannen överfölls dömdes för grov stöld av tingsrätten. Hovrätten ökade emellertid strafftiden för honom beroende på att han medverkat i en grov stöld i en villa i Osby tidigare i år där det stals vapen. I tingsrätten dömdes den 21-årige brodern till ett år och tre månaders fängelse, hovrätten ökade strafftiden till ett år och sex månaders fängelse. Liksom vid tingsrättens förhandlingar så utpekade 19-åringen och 25-åringen varandra i hovrätten eftersom det är klarlagt att både 19-åringen och 25-åringen fanns på övre våningsplanet när den gamle mannen blev överfallen. 19-åringens 21-årige broder var aldrig på ovanvåningen i huset. Han var sysselsatt med att försöka få upp den 79-årige mannens gamla kassaskåp som de trodde innehöll en mängd pengar. Hovrätten fäster stor vikt vid sin bedömning av gäringsmannaskapet, att både 25-åringen och 21-åringen berättat att den yngre av bröderna sagt att det var han som slog till den gamle mannen. Själv har 19-åringen nekat till detta och påstått att han sagt att det var den 25-årige Osbybon som utförde misshandeln. Med den utgång som Kråkebergamålet fick i hovrätten så blir det nu 19-åringen som får stå för de skadestånd på 225000 kronor som den 79-årige mannen i Kråkeberga tilldömts. Ewe Nilsson 0451-830 50 ewe.nilsson@kristianstadsbladet.se

HÄSSLEHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons