Hundratals hästkrafter på Hovdala

Mullret från motorerna avslöjar att det finns gott om hästkrafter under huvarna. Mustang efter Mustang rullar in och parkerar sida vid sida framför slottet.
Hässleholm • Publicerad 7 juni 2014
Mustangerna väckte stor nyfikenhet när de hade parkerat framför Hovdala slott.
Mustangerna väckte stor nyfikenhet när de hade parkerat framför Hovdala slott.Foto: Foto: Peter Åklundh
Bengt Nilsson, Birger Svensson och Svante Bengtsson från Hässleholm beundrar bilarna.
Bengt Nilsson, Birger Svensson och Svante Bengtsson från Hässleholm beundrar bilarna.Foto: Foto: Peter Åklundh
Anton Friman med fadern Jörgen Friman fikar efter åkturen i faderns Mustang Mach1.
Anton Friman med fadern Jörgen Friman fikar efter åkturen i faderns Mustang Mach1.Foto: Foto: Peter Åklundh

Det är första gången Classic Mustang Club Sweden ordnar träff på Hovdala slott, dit cirka 15 deltagare kört i kortege från Perstorp. Några har kört direkt till slottet, däribland Ewa och Kalle Klang från Tyringe som har en svart Ford Mustang V6 med cirka 200 hästkrafter från 2000.

– Jag jobbade på Ford en gång i tiden och då fick jag köra Mustangerna. När jag trampade på gasen var jag i sjunde himlen. Det är inte svårt att bli frälst, säger Kalle Klang.

Hans Mustang tronar i ensamt majestät framför slottet i väntan på kortegens ankomst. Flera passar på att beundra bilen.

– Det är rätt så trevligt, hoppas de tycker att den är välputsad, säger Kalle Klang.

Snart dyker ännu en Mustang upp och i den sitter Ewa Palmqvist från Jämshög med Per Svensson från Näsum. Deras bil är från 1998, en mörkblå skönhet med soltak. Under huven finns en V8 med cära 300 hästkrafter.

– Det är en härlig bil, säger Ewa Palmqvist som köpte den när hon jobbade på Gotland.

När kortegen dyker upp längs grusvägen ner till slottet har många samlats för att föreviga ögonblicket. Christer och Kristina Wikman från Ljungby kommer i en vit Mustang från 1994 med en V8 och cirka 230 hästkrafter under huven.

– Jag sa att någon gång innan jag hamnar på hemmet skulle jag ha en V8 och en cab. Då låg Mustang bra till, jag har alltid tyckt att de är fina, säger Christer Wikman.

Jörgen Friman från Kristianstad har satt upp ett fikabord åt sig och sonen Anton Friman efter framkomsten till Hovdala. Han bestämde sig för en Mustang Mach1 redan när han såg en sådan i Bondfilmen ”Diamonds are forever”.

– Den körde på två hjul genom en gränd och då tänkte jag att en sådan bil ska jag ha en gång, men det tog 40 år, säger han och skrattar.

Taner Caliskan och Louise Cronholm
Peter Maunula
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.