Annons

I radions P3 embracar de sitt content på fullt allvar

Har du ”embracat” någon i dag? Eller har du tagit del av något bra ”content” på sistone? Det får jag verkligen hoppas, att omfamna någon eller något är ju inte dumt. Särskilt inte om det finns ett bra innehåll att omfamna.
Krönika • Publicerad 16 februari 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Sofia Åström

Japp. Har gjort det igen, lyssnat på radions P3 i sammanlagt fem minuter. Under denna korta tidsrymd lyckades en programledare få in en variant av engelska ordet ”embrace”, alltså omfamna, gällande alla hjärtans dag. Minuten senare berättade nyhetsuppläsaren att USA:s president Joe Biden minsann numera finns på Tiktok (sociala medier), men att det finns kritik mot hans ”content”, alltså innehåll. Jag frågar mig: Varför, varför och varför igen, ersätta svenska med totalt onödiga engelska ord i dessa fall? Jag har inga svar. Kanske handlar det om ren ondska. Er gissning är minst lika bra som min.

Vidare: Kanske borde ”Fröken Snusk” vinna Melodifestivalen. I alla fall om tävlingen ska ha kvar någon charmfaktor.

Annons

Jamen, vad menar gubben, har han gått i barndom, månne? Nä, inte alls. Medger villigt att låten inte är så bra. Men sådana detaljer är mindre viktiga när det handlar om Melodifestivalen eller Eurovison song contest. Här handlar det mer om att melodin ska fastna, sticka ut, vara kul och gärna utmanande. Säga vad man vill, men nog sticker det ut med en tjej i rosa Louis Vuitton-balaklava (fast nått snusk bjuds det inte på), uppflugen på en rosa Dalahäst, och som sjunger en smula pipigt.

Och fastnar gör musiken, utan svårighet, med sin giftiga blandning av Rednex, Nordman och lite annat ur den svenska musiktunnans bottensats, uppvridet i Epatakt toppat med pigg glädje.

Ganska befriande med tanke på många artister i det övriga startfältet som verkar komma från Melodifestivalens lagerhyllor, och som plockas fram inför varje säsong för att sjunga sina lamt, trista sånger – flertalet skrivna av samma gäng låtskrivare som vanligt och som troligen även de välts ner från någon lagerhylla i tv-husets källare.

Vet att jag tjatar men förra årets Finska bidrag ”Cha cha cha” med Käärijä kan jag ännu inte få ur huvudet. Vinnarlåten, ”Tatoo” med Loreen kommer jag inte ihåg ens medan jag hör den. Det bestående minnet av sången och framförandet, är att artisten låg i något som påminde om en smörgåsgrill och sjöng sin låt som aldrig kom igång. Snyggt, snyggt men trist, trist, ungefär.

Mer tv: ”Svenska nyheter” i SVT går från klarhet till klarhet. Bitande bra satir som ofta lyckas riva av några besvärande plåster. Sist en genomgång av Danmarks framgångsrika hantering av gängkriminalitet, en kombination av förebyggande arbete och hårda tag. Det vill säga allt det som Sverige inte har gjort under 30 års tid.

Programledaren Messiah Hallberg växlade över till danska motsvarigheten Jonatan Spang (i ”Tæt på sandheden”) som konstaterade, i översättning: ”Tyvärr, Sverige, men ni har förlorat slaget. Ni har för många beväpnade invandrargäng” – men tillade, att det kunde vara bra i det framtida försvaret mot Ryssland.

Just där tror jag han har fel. I händelse av en rysk invasion hade gängen i stället börjat sälja knark till invasionsarmén. Förmodligen hade de också lierat sig med fienden, för att kunna plundra civilbefolkningen. Just nu kvittar det lika, eftersom de kriminella är fullt upptagna med att expandera till Norge, som nu får känna förbrytarplågan från grannlandet in på bara lusekoftan.

Sist: Var vänder man sig om man vill anmäla Diskrimineringsombudsmannen DO? Tänkte i så fall tipsa den samlade svenska läkarkåren, eftersom DO kräver en läkare (kvinna dessutom) på 70 000 kronor för att hon insisterat på att en muslimsk patient skulle ta av sig slöjan i samband med ett läkarbesök. Kanske är en polisanmälan om förargelseväckande beteende en bra början.

”Tänkte i så fall tipsa den samlade svenska läkarkåren, eftersom DO kräver en läkare (kvinna dessutom) på 70 000 kronor för att hon insisterat på att en muslimsk patient skulle ta av sig slöjan i samband med ett läkarbesök. Kanske är en polisanmälan om förargelseväckande beteende en bra början.”
Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons