Annons

Kina-missionärs liv har blivit böcker

Kina-missionären Ella Nilsson var en noggrann människa och bevarade alla sina skrivna berättelser. Det har blivit två böcker av systersonen Anders Svensson.
Hässleholm • Publicerad 27 januari 2004
Anders Svensson har sammanställt sin mosters berättelser. Ella NIlsson var missionär i Kina och Japan och berättelserna om hur vi ska leva och verka är lika aktulla än idag. BILDER: BOSSE NILSSON
Anders Svensson har sammanställt sin mosters berättelser. Ella NIlsson var missionär i Kina och Japan och berättelserna om hur vi ska leva och verka är lika aktulla än idag. BILDER: BOSSE NILSSONFoto: 
En berättelse på japanska.
En berättelse på japanska.Foto: 
Den andra boken om Ella Nilsson från Bjärnum.
Den andra boken om Ella Nilsson från Bjärnum.Foto: 

– Upptakten var att jag börjat intressera mig för släkten. När moster Ella dog fick jag alla hennes brev och nedskrivna berättelser, och böckerna är basserade på dessa handlingar.

– Boken som kommit ut nu–Du och jag och livet–är en efterföljare till Resan till Kina, som kom ut för två år sedan.

Annons

Ella som växte upp i Bjärnum reste ut som missionär till Kina 1946. Tre år senare fick hon fly till Japan på grund av kulturrevolutionen. Texterna i boken är det hon brättade för sina elever i Japan där hon byggde upp en kyrka och församling i Fujinomiya söder om Tokyo, berättar Anders Svensson. – Hon stannade i Japan i tio år. När man läser hennes brev och berättelser, så är det ett gripande levnadsöde.

– Det var främst EFS-föreningarna runt Bjärnum som sponsrade henne och där hon på 30-talet byggde upp Skånes största ungdomsverksamhet. Föreningarna hjälpte till att både bekosta hennes utbildning, och väl på plats i Kina och sedan Japan gjorde man insamlingar till arbetet.

– Höjdpunkten i hennes gärningar blev åren i Japan, men hon fick också kännas vid de problem som det innebar att vara kvinnlig predikant.

I hennes berättelser fann jag att hon bad till Gud att få en annan tjänst för att slippa konflikten med manliga missionärer. Det var så hon blev pastor inom EFS i Simrishamn innan hon gick i pension 1975, påpekar Anders Svensson. Ella Nilsson kunde kinesiska och lärde sedan även japanska men alla berättelser och predikningar skrev hon först på engelska. Det är dessa som Anders Svensson översatt och bearbetat till en bok. För den som vill stärka sin kristna tro är boken till stor hjälp, säger han.

– Jag var sju år när Ella reste till Kina och träffade henne regelbundet sedan hon återvänt. Hon hade en stark övertygelse om att bli missionär, en uppenbarelse som hon beskrivit på ett mycket gripande sätt.

– Hennes efterlämnade material, hennes innersta tankar har påverkat mig, och jag vill låta andra ta del av det. Genom att ge ut böckerna kommer hennes gärningar att fortsätta verka.

Jan-Tuve Truedsson

0451-830 50

jan-tuve.truedsson

@kristianstadsbladet.se

MALA
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons