Annons

Konkurrensrådet prövar inte buss-subvention

HÄSSLEHOLMDet är allt för olikartade verksamheter för att kunna göra en bedömning om det är konkurrens på lika villkor. Detta säger Konkurrensrådet med anledning av att ägaren till Tykarpsgrotten anser att kommunen favoriserat verksamheten vid Hovdala.
Hässleholm • Publicerad 6 december 2002

Bengt Svensson som driver turistverksamhet i Tykarpsgrottan öster om Hässleholm anmälde tidigare i år till Konkurrensrådet att Hässleholms kommun subventionerat bussturer till Hovdala slott och den turistverksamhet som kommunen bedriver där. Han menade att Tykarpgrottan som konkurrerande turistmål missgynnas och att kommunen snedvrider marknaden för turism. Bengt Svensson ifrågasatte också kommunens agerande när det gäller att ge kommunal borgen till vissa privata företag men inte till andra. I det aktuella ärendet har Konkurrensrådet gjort bedömningen att Tykarpsgrottan och Hovdala slott har alltför olikartade verksamheter för att det ska kunna hävdas att de verkar på samma marknad. – Det kan heller inte vara en uppgift för Konkurrensrådet att redovisa en uppfattning i frågan om hur lokala bussförbindelser ska vara närmare utformade. Mot denna bakgrund finner inte Konkurrensrådet skäl att vidare pröva frågan om konkurrens på lika villkor, framhåller Konkurrensrådet i sitt svar. När det gäller borgensåtaganden så framhåller rådet att en kommun är enligt kommunallagen skyldig att behandla sina kommunmedlemmar på ett likvärdigt sätt, om det inte finns sakliga skäl för något annat. Ewe Nilsson 0451-830 50 ewe.nilsson@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons