Annons

Konst för alla smaker när staden jublierar

Det blir jubilarernas utställning när Hässleholm i dag firar 90 år som stad. Kultur Hässleholm bjöd in och lyckades få ihop en samlingsutställning med konstnärer från de olika decennierna
Hässleholm • Publicerad 30 januari 2004
Elisabeth Rosén, Vinslöv med ovanlig form av fritt broderi.
Elisabeth Rosén, Vinslöv med ovanlig form av fritt broderi.Foto: 
Zidi Holster och kultursekreterare Josefine Bellan bär in ena halvan av den stora graffitimålningen.BILD: TOMMY SVENSSON
Zidi Holster och kultursekreterare Josefine Bellan bär in ena halvan av den stora graffitimålningen.BILD: TOMMY SVENSSONFoto: 

– Det enda vi inte har är en 30-åring, kommenterar kultursekreterare Josefine Bellan.

– Upplägget på det här jubileet är att det skall vara en hyllning till Hässleholm, av och med Hässleholmare. Amatörer, halvamatörer och professionella inom konst, musik, litteratur, teater.

Annons

Äldst bland de medverkande konstnärerna är Anna-Brita Holster, som är årsbarn med Hässleholm och bott i staden under större delen av sitt liv. En väv som hon gjort i röllakan hänger som en juvel i utställningshallen.

De andra medverkande är Marinda Kåberg, Bjärnum som representerar 1924. Elisabeth Rosén, Vinslöv och Elsa Andersson, Hässleholm – 1934, Eva Barnekow, Sörby, Hans Inge Lindulf, Hässleholm och Lars Lindberg, Hästveda – 1944, Dan Göransson, Getinge men uppvuxen i Hässleholm – 1954, Annika Fransson, Röke och Lena Tänzer, Hässleholm – 1964, Isabel Husar, Lund och uppvuxen i Hässleholm – 1984, samt Zidi Holster, Bjärnum –1989.

– Det var ett festligt initiativ att bjuda in oss till en sådan utställning och man får tillfälle att fylla de här vägarna. Det säger Elsa Andersson som gått kurser för stans alla konstnärer, gärna målar landskap och gamla miljöer och visar två oljemålningar med blommor.

– Det här är en sammanfattning av mitt 60-åriga liv, utbrister Eva Barnekow, som vanligt impulsivt där hon står framför sin akrylmålning. Den förre yrkesmilitären och T4-ingen Hans Inge Lindulf har passion för hästar.

– Nu är jag både måldomare på Jägersro och målar tavlor med hästar, säger han.

Elisabeth Rosén som skapat i nål och tråd i hela sitt liv, visar en ovanlig form av fritt broderi med sitt Livsträd och Barndomssommar. Textiler som står i skarp kontrast till Zidi Holsters graffitimålningar.

– Det är kul att få vara med, kommenterar Zidi Holster som går i åttan på Bjärnums skola. Graffiti behöver bli accepterad som konst.

Jan-Tuve Truedsson

0451-830 50

jan-tuve.truedsson@kristianstadsbladet.se

HÄSSLEHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons