GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kopplade startkablar till pojkes kropp – kidnappare slipper fängelse

De tre unga männen slog, sparkade och brände pojken med en cigarett. De kopplade även startkablar till hans kropp. Tingsrätten bedömer ändå misshandeln som av normalgraden och dömer inte ut fängelsestraff.
Hässleholm • Publicerad 30 augusti 2019
Startkablar klämdes fast mellan pojkens kropp och bilbatteriet för att skrämma honom.
Startkablar klämdes fast mellan pojkens kropp och bilbatteriet för att skrämma honom.Foto: Polisen

Tre unga män tog med den 15-årige pojken i en bil och körde till en enslig plats i skogen. Där utsatte de honom för en utdragen och tortyrliknande behandling, enligt åklagaren Helena Fredriksson.

Hon ville se männen dömda för bland annat grov misshandel, övergrepp i rättssak och olaga frihetsberövande.

Tingsrätten delar inte uppfattningen om att det var grov misshandel.

”Vid en bedömning av samtliga omständigheter i målet anser tingsrätten att misshandeln visserligen varit av allvarlig art på̊ grund av omständigheterna men att den inte når upp till gränsen för grovt brott”, skriver tingsrätten i domen, som meddelades under fredagen.

Den yngsta av gärningsmännen, en 17-åring, döms för olaga frihetsberövande och misshandel av normalgraden till ungdomstjänst i 140 timmar. Det samlade straffvärdet är fängelse i ett år och fyra månader, men med beaktande av ungdomsreduktionen endast fem månader. Det krävs dock synnerliga skäl för att döma till fängelse eftersom han är under 18 år.

En av de andra männen – en 19-åring som var 18 år då händelsen skedde i mars – döms för olaga frihetsberövande, misshandel av normalgraden samt övergrepp i rättssak. Tingsrätten finner att brottslighetens samlade straffvärde uppgår till fängelse ett år och sex månader. Med hänsyn tagen till åldern uppgår straffmätningsvärdet till fängelse i nio månader. Men tingsrätten anser att den påföljd som bäst bidrar till att mannen avhåller sig från fortsatt brottslighet är skyddstillsyn med samhällstjänst, 200 timmar. Alternativstraffet är fängelse i nio månader.

Den tredje mannen, en 18-åring, döms för misshandel och olaga frihetsberövande. Tingsrätten resonerar här på ett liknande sätt när det gäller påföljden. Brottslighetens samlade straffvärde uppgår till fängelse ett år och fyra månader. Med hänsyn till den unga åldern uppgår straffmätningsvärdet till fängelse i åtta månader. Han döms däremot till skyddstillsyn med samhällstjänst.

Samtliga män är ostraffade sedan tidigare.

Andreas Lovén
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.