Annons

Kräver snabbare lösning

Tidigast 2006 räknar Hässleholms Vatten AB med att ha löst dricksvattenproblemet i Vinslöv. Detta besked godtar inte miljönämnden, som nu överväger att förelägga bolaget att senast den 31 mars nästa år ha vidtagit åtgärder.
Hässleholm • Publicerad 30 januari 2004

Med de nya EU-normerna som infördes den 26 december i fjol så ligger inte dricksvattnet i Vinlöv inom ramen för vad som kan klassas som fullt tjänligt dricksvatten.

Det har vid olika tillfällen påträffats spår av bekämpningsmedlet BAM. Ett bekämpningsmedel som enligt Livsmedelsverket, är vanligt att man finner i dricksvatten. Förekomsten av BAM i vattnet från de två vattenborrorna i Vinslöv har inte på något sätt bedömts som alarmerande av Livsmedelsverket, men med de nya reglerna där toleransnivån är lägre, så måste det kommunala bolaget Hässleholms Vatten vidta åtgärder för att tillhandahålla ett fullt tjänligt dricksvatten. Det var i detta läget som Hässleholms Vatten föreslog att det ska anläggas en överföringsledning från vattennätet i Hässleholm till Vinslöv, men detta arbete ansåg inte Hässleholms Vatten kunna vara klart förrän under 2006.

Annons

Detta besked godtar inte miljönämnden i Hässleholm, utan överväger med stöd av livsmedelslagen och med hänvisning till Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten, att förelägga Hässleholms Vatten att senast den 31 mars nästa år ha vidtagit åtgärder.

När det gäller vatten och skydd av vattentäkter så kräver miljönämnden att Vägverket omedelbart vidtar åtgärder för att skydda den kommunala vattentäkten i Sösdala. Vattentäkten ligger i närheten av väg 23 och Häglingevägen. Ett mycket utsatt läge om det skulle hända någon olycka i detta område.

Nämnden vill också att Vägverket upprättar en åtgärdsplan för vattentäkten i Västra Torup som ligger intill väg 21. Grundvattnet ska i första hand användas till dricksvatten detta finns angivet i Hässleholm övergripande miljömål. Därför avslog miljönämnden en begäran från en fastighetsägare i Vittsjö som ville utvinna värme från de 70 kubikmeter vatten som han skulle pumpa upp från en vattenborra och sedan släppa ut som ytvatten. Samma avslag fick en fastighetsägare i Röke för en liknande anläggning.

En fastighetsägare vid Lummervägen i Hässleholm fick beskedet att är skyldig att täta sin vattenborra med bentonitlera sedan värmeslingorna förts ner i borran. Allt förr att det inte ska ske någon förorening av grundvattnet.

Ewe Nilsson

0451-830 50

ewe.nilsson@kristianstadsbladet.se

Hässleholm
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons