Annons

Kulturprisutdelning med pompa och ståt

Hässleholm knusslar inte när hembygdspatrioter ska premieras. Igår delades kommunens kulturpris och kulturstipendium ut i kulturhuset för första gången någonsin.
Hässleholm • Publicerad 2 december 2002
Birger I Ohlsson från Bjärnum fick Hässleholms kommuns kulturpris år 2002 i kulturhuset i söndags.BILD: WILLY ALM
Birger I Ohlsson från Bjärnum fick Hässleholms kommuns kulturpris år 2002 i kulturhuset i söndags.BILD: WILLY ALMFoto: 

Fram tills i år har Hässleholms kommuns kulturpris och kulturstipendium delats ut under ett av kommunfullmäktiges sammanträden, men i år ägde utdelningen rum i kulturhuset, närmare bestämt i utställningshallen, mitt under skyltsöndagen. – Vi ville helt enkelt lyfta fram priset och stipendiet ytterligare, samtidigt som vi ville skapa ett både värdigt, högtidligt och lite festligt arrangemang, säger Margareta Mörck, kulturchef i Hässleholms kommun. Programmet inleddes klockan 13.45 med ”folkmusik i juleton” av bland andra Hanna Holster. Innan fullmäktiges nya ordförande Tommy Nilsson och Anders Åström, kulturnämndens ordförande, lämnade över kulturpriset och kulturstipendiet framförde dessutom Jesper Arenskogh ”meditation” på trombon, varpå Per Gustavsson, nybliven Bjärnumsbo ochmannen bakom berättarfestivalen i Ljungby, gav en berättarhyllning. Berättade gjorde, naturligtvis, även Birger I Ohlsson, årets kulturpristagare ”för en mångårig och betydelsefull gärning som bevarare och förmedlare av det lokala kulturarvet samt som utvecklare av den traditionella berättarkonsten, den skriftliga men framförallt den muntliga”. Birger I Ohlsson passade bland annat på att definiera ordet humor, en karaktärsegenskap som i hög grad präglar historieberättarens eget liv och leverne. Han avslutade sitt tacktal med en historia om de äldre, äkta makarna som sent omsider fick se paradiset. – Åhh, vad här var vackert, sa Birger I Ohlsson med makans röst. – Här kunde vi ha varit för länge sedan om det inte varit för den där hälsokosten som du har släpat hem i alla år, svarade han sedan med den buttre makens röst, till de runt hundra åskådarnas förnöjelse. Åskådare som även fick se en rörd Nelly Nilsson, ung textilkonstnär från Vankiva, emotta sitt stipendium, Hässleholms kommuns kulturstipendium år 2002. – Det känns jättebra. Jag är så glad. Det här är en liten push för mig, att det inte bara är jag som tror på min konst, förklarade hon för Kristianstadsbladet strax efter ceremonin. Stipendiet och priset är på vardera 15000 kronor. Nelly Nilsson berättade att hon ska använda sitt stipendium som en grundplåt till en ateljé. – I maj slutar jag på folkhögskolan i Östra Grevie, och vi är några i klassen som håller på och letar efter en lokal. I sommar och framförallt i höst ska vi försöka hanka oss fram med vår konst på egen hand. Magnus Grunnon 044-47004 magnus.grunnon @kristianstadsbladet.s

HÄSSLEHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons