Annons

Kvällsstängt på akuten

Från och med oktober får patienter från Hässleholmstrakten söka sig till akuten i Kristianstad nattetid. Personalen omfördelas till andra verksamheter.
Hässleholm • Publicerad 15 juli 2008

Från den 6/10 preliminärt ska akutmottagningen vara öppen mellan klockan 8 och 20 varje dag, men på kvällar och nätter hänvisas patienterna till Centralsjukhuset i Kristianstad. Anledningen är att det varit förhållandevis få patienter som sökt sig till akuten på natten.

Hittills i år har Hässleholms akutmottagningen haft 941 patienter mellan klockan 21 och 07. De är ungefär en femtedel av alla akutsökande. Att de inte varit fler beror på strejken som pågick i åtta veckor.

Annons

Ett normalår har akuten 11 000 besök vid akutintaget och lika många på jourläkarcentralen.

- Det betyder att 6-7 patienter i snitt per natt inte kommer till när vi stänger, säger Stefan Lamme, verksamhetschef för närsjukvårdskliniken. Däremot ska Hässleholms sjukhus fortsätta att ta emot patienter som behöver läggas in direkt. Det gäller framför allt äldre patienter som redan är kända på sjukhuset och har flera sjukdomar.

- De är patienter som vi har vårdplan för och som precis har legat inne. Primärvårdens beredskapsjour kan fortsätta att skicka in patienter. Det kan också vara patienter som måste föras över från andra sjukhus, säger Stefan Lamme. Totalt åtta vårdplatser räknar sjukhusets ansvariga med att dra in på grund av förändringen. Hur många i personalen som påverkas är oklart än så länge. På akuten jobbar i dag en sjuksköterska och en undersköterska vid varje nattpass. För att täcka årets alla dagar behövs tre av varje slag.

Stefan Lamme tror att sjukhuset kan klara neddragningen genom att inte förlänga vikariat som går ut. Han tror inte att det blir aktuellt med uppsägningar. I stället kommer arbetsstyrkan att omfördelas mellan olika verksamheter.

- Det är ett rätt besvärligt pussel. Först har vi haft en neddragning och sedan denna innan den första träder i kraft, men en hel del av effekten kan vi klara med vikariat som går ut.

I måndags hölls ett första informationsmöte för personalen.

Vad tycker de?

- De tycker inte om det förstås, säger Stefan Lamme, men från patienter har han inte hört några reaktioner.

Ingela Rutberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons