Annons

Kvinna tog inte hund till veterinären – döms för djurplågeri: ”Vanvård”

Genom att inte ta sin sjuka hund till veterinären gjorde sig den 38-åriga kvinnan skyldig till djurplågeri.
Att kvinnan inte ansåg sig ha råd med veterinärbesök friar inte henne från ansvar, slår Hässleholms tingsrätt fast.
Hässleholm • Publicerad 9 juni 2024
Hunden hade stora problem med öronen under längre tid.
Hunden hade stora problem med öronen under längre tid.Foto: Länsstyrelsen

I mer än en och en halv månads tid gick kvinnans hund med öronsjukdom. Från att länsstyrelsen konstaterade problemen vid ett hembesök i början av januari 2023 tog det 51 dagar innan veterinär besöktes. Då hade länsstyrelsen varit ute på en oanmäld kontroll efter en månad för att se om åtgärder vidtagits.

Ärendet blev rättsfall och Hässleholms tingsrätt har nu dömt den 38-åriga kvinnan för djurplågeri. Påföljden blir 75 dagsböter à 260 kronor, totalt 19 500 kronor.

Annons

Kvinnan uppgav att hon inte ville att hennes hund skulle lida, men att hon saknade pengar till veterinärkostnaden. Hon var också orolig för att hunden skulle omhändertas eller avlivas om hon besökte veterinär.

Tingsrätten skriver i sin dom att de inte ifrågasätter att kvinnan inte velat att hennes hund skulle lida, men att hon genom att uppsåtligen ha underlåtit att ta hunden till veterinär ”alltså genom vanvård utsatt [hunden] för lidande”.

Antalet dagsböter som kvinnan döms att betala blir så pass högt eftersom hunder varit utsatt för lidande under lång tid. Enligt veterinärintyget har hunden utsatts för smärta och obehag i månad eller månader.

Nämnden i Hässleholms tingsrätt var enig i sitt beslut om att kvinnan skulle dömas för djurplågeri.
Nämnden i Hässleholms tingsrätt var enig i sitt beslut om att kvinnan skulle dömas för djurplågeri.Foto: Pontus Svensson
Lars-Åke EnglundSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons