Annons

Kyrkskolan och Röinge delas inte upp

Förslaget att splittra och dela upp Kyrkskolan och Röinge på andra skolområdena läggs på is. Orsaken är att det finns 70 flyktingbarn på Finjaförläggningen.
Hässleholm • Publicerad 12 december 2002

– Det betyder att en ny grundskola måste organiseras och den får inte plats på de områden som blir kvar om Centrum-Öster i Hässleholm avvecklas. Det kommenterar Willy Ohlsson som är barn- och utbildningsnämndens ordförande. – Första beskedet från Migrationsverket var att det inte blev några barn, sedan 10-15. Nu är sista uppgiften att 70 barn behöver skolundervisning. Tidigare har facket haft invändningar och förhandlingarna slutade i oenighet då det gäller förändringarna. De nya uppgifterna från Migrationsverket gör att behovet är vida större än vi räknat med, säger förvaltningschefen Jan Dahlberg. Han räknar med att beslut om den framtida organisationen av skolområdena nu kan tas tidigast i februari. Det blir ordentligt tilltagna avgiftshöjningar inom musikskolan, mellan 54 och 64 procent. Från 260-395 kronor till 400-650 kronor, vilket nämnden motiverar med att avgifterna inte höjts på fyra-fem år. Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet men hade inget eget förslag på hur musikskolan kunde hämta in nya intäkter. Beslutet innebär en intäktseffekt på 794000 kronor. Förutom musikundervisningen blir även dansundervisningen och instrumenthyran en hundralapp dyrare, 400 kronor per termin. Skolverket konstaterar att barn- och utbildningsnämnden och förvaltningen följt lagen och inte behandlat ett föräldrapar som vägrar skicka barnet till skolan, kränkande. Istället har man erbjudit olika alternativ till skolgång, men föräldrarna har avvisat förslagen och vägrar att träffa och diskutera med skolledningen. Skolplikten ställer krav både på kommunen och barnets föräldrar. Nu sätter skolverket också press på nämnden i Hässleholm att man måste agera kraftfullt så att barnet påbörjar sin skolgång. Det resulterade i att nämnden beslutade om ett vite på 500 kronor per vårdnadshavare och vecka så länge barnet inte skickas till skolan. Dock kan inte nämnden utdöma eventuellt vite, det är i så fall ett beslut som tas av länsstyrelsen. Jan-Tuve Truedsson 0451-830 50 jan-tuve.truedsson @kristianstadsbladet.se

HÄSSLEHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons