Annons

Carl-Johan Bauler: Lördagar i februari – som skapta för billigt kul hemma

Tjoho! Då var det fredag igen, veckans näst bästa dag och en värdig uppvärmning till veckans bästa dag, lördagen.
Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Krönika • Publicerad 9 februari 2024
Carl-Johan Bauler
Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Sofia Åström

Lördagar i februari är riktiga ljuspunkter. Bortsett från eventuell snöskottning (om än stärkande och karaktärsdanande), så är en lördag i denna räliga (alternativt rysliga, avskyvärda, otäcka, fula, otrevliga, obehagliga, leda, stygga) månad ovanligt fri. Tänk efter: De yttre plikterna med diverse skötsel och underhåll ligger på is.

Besöksmålen slumrar öde, de skånska stränderna, de som inte är bortspolade, inbjuder inte till bad, campingarna är stängda, det arrangeras inga stora konserter, festivaler eller annat.

Annons

Som regel är pengarna också på upphällningen för de flesta, så reslusten är möjligen inte mindre men i stället nedtryckt av den finansiella verkligheten – med sylvassa elräkningar, pigga matpriser tillsammans med kommunala avgifter för vatten, avlopp och fjärrvärme som stiger som nyårsfyrverkeri på Ljungdala en valfri kväll slutet av december och början av januari.

Alltså: Lördagar i februari är som skapta som för att göra roliga ting på hemmaplan lite som man själv vill. Endast fantasin, ja och plånboken, sätter gränserna när lördagen drämmer till med full februarikraft, och vintern rasar iskall och surblöt utanför dörren.

Det går till och med att samla kraft för att slå sig ner framför Melodifestivalen som åter bryter ut i morgon och ta del av utbudet (och kanske tjusas av Fröken snusk?), även om jag personligen sitter och önskar att finske Käärijä ska återkomma så ”Cha cha cha” får en ny chans att vinna.

Nu, lite konstigheter från veckan som gått:

Ett. Så här i dessa krigstider, skal landets 64 000 skyddsrum kontrolleras under de kommande fem åren, enligt MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap). Kruxet är att det just nu endast finns två kontrollanter, och skralt med pengar till att anställa de cirka 40 personer som krävs för jobbet. Vi får väl hoppas att kriget håller sig borta i många, många (jättemånga!) år, så att alla skyddsrum, oftast varianter av skabbiga cykelkällare, ska hinna inspekteras.

Två. För andra gången på kort tid stoppades under tisdagen all tågtrafik genom Hässleholm, en av landets i särklass viktigaste järnvägsknutar, under flera timmar på grund av elfel. Hur är detta möjligt? Jovisst. Vi vet alla, eftersatt underhåll, misslyckad privatisering och kraftig ökning av trafiken tar ut sin rätt. Men så här är det; järnvägar och andra samhällsfunktioner måste fungera, om vi menar allvar med att återuppbygga försvaret och beredskapen.

Eller som Ukrainakorrespondenten Anna-Lena Laurén skriver: ”Att samhällsbärande funktioner ska hållas intakta och få kosta är bland det viktigaste som finns i ett försvar. Fråga Ukraina. Där går alla tåg i tid.”

Tre. I tisdags utsattes Kalmar kommun av en rysk IT-attack. Möjligen drabbades även denna tidnings ”Dagens namn” kryss av en rysk attack samma dag. I krysset efterfrågades nämligen namnet på en rysk halvö på fyra bokstäver, alltså Krim. Ett svinaktigt påstående, med tanke på att Krim tillhör Ukraina och ockuperas av Ryssland sedan 2014.

Sist: Konstaterar att snickaren och köttjuven Anders Öfvergård leder ett nytt renoveringsprogram i Kanal 5. Tv-profilen dömdes till 40 000 kronor i böter för att ha stulit två skivor ryggbiff och en skiva entrecote värda 400 kronor i en butik.

Jojo. Det börjar med en köttstöld och slutar med oinbjudna, trevande fingrar i en badtunna. Fråga förre tv-snickaren Martin Timell, om någon kommer ihåg honom.

”Vi får väl hoppas kriget håller sig borta i många, många (jättemånga!) år, så alla skyddsrum, oftast varianter av skabbiga cykelkällare, ska hinna inspekteras.”
Annons
Annons
Annons
Annons