Annons

LSS kostar 87 miljoner

Hässleholm tillhör de kommuner som har betydligt högre LSS-kostnader än genomsnittet i landet. Hässleholm är också en av de tre kommuner i Skåne som kommer att få extra statsbidrag.
Hässleholm • Publicerad 22 januari 2004

Övriga 30 kommuner i Skåne får i stället vara med att betala till de 100 miljoner kronor som staten ska betala ut till kommuner med höga LSS-kostnader.

I årets budget finns upptaget 87 miljoner kronor för LSS-insatser, därtill kommer 15 miljoner kronor för LASS. Lagen om assistensservice, personliga assistenter, samt LSS, lagen om särskilt stöd och service för funktionshindrade kostar således över 100 miljoner kronor i Hässleholms kommun vilket är en betydande del av omsorgsförvaltningens årsbudget på 555 miljoner kronor.

Annons

När kommunerna för några år sedan övertog omsorgsansvaret från landstinget skatteväxlade Hässleholms kommun på 90 miljoner kronor. Men dessa pengar har inte räckt till eftersom kommunen har fler personer än genomsnittet som har rätt till dessa personliga stöd. Att Hässleholms kommun var en förlorare med det gamla systemet beror till stor del på att det sedan lång tid tillbaka funnits flera vårdhem som drevs av landstinget. När dessa lades ner stannade vårdtagarna kvar i kommunen.

Hur mycket Hässleholm får i extra bidrag nästa år är ännu inte klart, men enligt beräkningarna kan det bli mellan 5 och 6 miljoner kronor.

Vid omsorgsnämndens januarisammanträde diskuterades budgetförutsättningarna för 2004. Omsorgsnämndens tilldelade budgetram är 555,497 miljoner kronor. Omsorgsnämnden har fått lönekompensation med 3,5 procent, men de okompenserade lönekostnaderna för 2004 uppgår till 7 miljoner kronor.

Kostnadsökningarna till privata vårdgivare har kompenserats med 1,5 miljoner kronor för 2003 och 1,5 miljoner för 2004. De okompenserade kostnadsökningarna för 2004 uppgår till 3 miljoner kronor. Omsorgsnämnden konstaterar därför att det under verksamhetsåret 2004 kan bli svårt att klara budgeten, eftersom de besparingsåtgärder som beslutades i december i fjol inte får full effekt förrän 2006.

Traditionella arbetsscheman är de mest förekommande inom kommunens omsorgsverksamhet, men nu har omsorgsförvaltningen fått i uppdrag att arbeta fram olika arbetstidsmodeller inom vården och omsorgen.

Enligt avtal finns i dag årsarbetstid, flytande tid, tvättstuga och traditionella scheman.

Tvättstugemodellen finns på 18 arbetsplatser, flytande tid förekommer på 8 arbetsplatser och årsarbetstid på 5 platser. Nu ska en projektgrupp göra en utvärdering av de olika arbetstidsmodellerna.

Ewe Nilsson

0451-830 50

ewe.nilsson@kristianstadsbladet.se

Hässleholm
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons