Annons

"Mindre viktigt var undervisningen sker"

Byskolorna är viktiga. Men med 30 procent färre elever under kommande femårsperiod krävs det åtgärder. Det anser flera politiker som Kristianstadsbladet talat med.
Hässleholm • Publicerad 22 augusti 2009

Samtidigt som ekonomin kärvar beräknas elevunderlaget i kommunen minska med 30 procent under de kommande fem åren.

Enligt kommunalrådet Urban Widmark (M) kommer lärartätheten per elev ändå att förbli densamma.

Annons

– Jag har full respekt för dem som vill behålla småskolorna.

– Men det viktigaste är att vi får en bra undervisning, och då är det mindre viktigt var undervisningen sker, säger han.

Oppositionsrådet Tommy Nilsson (S) framhåller att han alltid kämpat för byskolornas överlevnad. Men han håller med om att något måste göras när elevunderlaget minskar.

– Det kan innebära att byskolor får läggas ner. Men sparpaketet handlar i lika hög grad om centralortens skolor, påpekar oppositionsrådet.

Innan sparförslaget hamnar på kommunfullmäktiges bord ska barn- och utbildningsnämnden dock säga sitt.

– Min ambition är att behålla småskolorna, och personligen tycker jag inte det är bra att barn ska behöva bussas fram och tillbaka. Samtidigt är det svårt att hävda att bygden ska ha en skola om det inte finns några barn, säger Lena Olsson (C), ordförande i nämnden.

Marek Stefaniak
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons