Annons

Minnen för livet

Då det är dags att ta farväl av en gammal trogen fyrfota vän kan det vara skönt med vissa ritualer för att hantera situationen och sorgen. Att ha en plats att komma tillbaka till, lägga blommor eller tända ljus på kan vara en bra hjälp att hantera döden.
Hässleholm • Publicerad 21 juli 2008
Glenn Hesslo driver Cremit AB. I lådona finns djur som ska kremeras.
Glenn Hesslo driver Cremit AB. I lådona finns djur som ska kremeras.Foto: 
Många hundar, katter och andra små älsklingar i minnet hos hussar och mattar.
Många hundar, katter och andra små älsklingar i minnet hos hussar och mattar.Foto: 
Ett sätt att hantera döden. Bild: Magnus Mosén
Ett sätt att hantera döden. Bild: Magnus MosénFoto: 
Det finns olika storlekar och utessenden på urnor att välja bland.
Det finns olika storlekar och utessenden på urnor att välja bland.Foto: 
Älskade, saknade, sörjda.
Älskade, saknade, sörjda.Foto: 
Det finns ett behov av att gå någonstans och kunna sörja.
Det finns ett behov av att gå någonstans och kunna sörja.Foto: 

Glenn Hesslo driver djurkrematoriet Cremit AB utanför Hässleholm. Om det finns en himmel för hundar har han inte funderat så mycket på, men han vet att människor som har förlorat ett sällskapsdjur kan ha ett behov av att sörja.

- Vi märker ofta att det kommer ut någon som i början lägger blommor varje vecka, sedan varje månad och tillsist kanske bara till Allahelgonahelgen.

Annons

I Minneslunden intill krematoriet finns gott om spår av sorgbearbetning. Stenar med namn, foton, blommor och lyktor som brinner. I minneslunden har aska från uppskattningsvis 30 000 sällskapsdjur spridits sedan starten 1995.

Cremit AB ärett av två skånska djurkrematorium, det andra finns i Malmö.

De kremerar alla slags smådjur som kaniner, ormar, hamstrar, hundar och katter men också en och annan sällskapsgris eller get och en gång till och med en björn från Skånes djurpark. Sammanlagt blir det drygt 6 000 djur per år.

En del djurägare kommer själva in med sina djur, andra hämtar företaget upp ute på olika veterinärkliniker. Djuren läggs i vita pappkistor som de kremeras i. Djurägarna kan välja separatkremering, där djuren hanteras ett och ett och man kan vara säker på att få hem askan från det egna djuret.

Efter varje separatkremering läggs askan och benen ut på en plåt, sedan mals resterna innan de de töms över i en urna. Glenn Hesslo förklarar systemet med märkning som ska säkerställa att inget blir fel.

De djur som inte separatkremeras hanteras anonyma genom hela processen och askan från de djuren sprids i minneslunden. Krematoriet har två ugnar, en för separatkremering och en för de som ska spridas i minneslunden.

Glenn Hesslo höll tidigare på med utbildning av tjänstehundar. Tre av hans egna trotjänare finns spridda i minneslunden, dem tänker han fortfarande på då han går runt och håller ordning på platsen full av minnen.

Marie Brandt
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons