Annons

Momsbeslutet står fast

Trots flera inlagor till länsrätten så ändrar inte skattemyndigheten sin inställning. Hässleholms Vatten AB: s felaktiga momsredovisning för perioden juli ifjol, ska medföra ett skattetillägg på 600000 kronor.
Hässleholm • Publicerad 5 december 2002

Hässleholms Vatten AB överklagade för ett år sedan till länsrätten i Västerbotten de skattetillägg som skattemyndigheten påfört bolaget. Hässleholms Vatten menade att det var olyckliga omständigheter och ovana för den person som för första gången gjorde bolagets momsredovisning, där siffrorna för in och utgående moms förväxlades. Hässleholms Vatten har vidare framfört att felet skulle rättats till senare även om inte skattemyndigheten gjort upptäckten och i ett beslut den 16 november ifjol krävt det kommunala bolaget på ett 20 procentigt skattetillägg för de belopp som felaktigt redovisats. Hässleholms Vatten fick omedelbart betala in ett skattetillägg på nära 600000 kronor och det är dessa pengar som Hässleholms Vatten nu vill ha tillbaka. Ärendet ligger hos länsrätten i Västerbotten, eftersom det är skattemyndigheten i Umeå som handlägger denna typ av skatteärenden. Hässleholms Vatten har anlitat juridisk expertis som i olika yttranden till länsrätten framfört skäl för att det kommunala bolaget i Hässleholm ska få tillbaka de pengar som man tvingats betala i skattetillägg. Men dessa skäl är inget som fått skattemyndigheten att ändra sin inställning. Om inte felet rättats till hade skatt undanhållits. Det var skattemyndigheten som den 21 september ifjol begärde att avdraget för ingående skatt skulle specificeras och styrkas. Det var således vid detta tillfälle som felet upptäcktes och sedermera rättades till. I skattemyndighetens senaste yttrande till länsrätten framgår det klart att man har stöd i skattebetalningslagen, där det klart framgår att oriktigt lämnade uppgifter ska medföra ett skattetillägg på 20 procent av det undanhållna beloppet, även om det som i detta fallet handlar om stora belopp. Länsrätten har nu lämnat Hässleholms Vatten möjlighet att bemöta skattemyndighetens senaste yttrande innan länsrätten fattar beslut. Ewe Nilsson 0451-830 50 ewe.nilsson@kristianstadsbladet.se

HÄSSLEHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons