Annons

Njutbar konsert gånger två i Vinslöv

Fröjdas vart sinne, julen är inne. Något som inte minst markeras av Julkonserterna gånger två i Vinslövs kyrka under söndagen.
Hässleholm • Publicerad 23 december 2002
Herdepojkens carol, med Bagatellen, Kyrkokören och musikensemble, en av höjdpunkterna i konserten. BILDER: PETER ÅKLUNDH
Herdepojkens carol, med Bagatellen, Kyrkokören och musikensemble, en av höjdpunkterna i konserten. BILDER: PETER ÅKLUNDHFoto: 
Ett starkt decimerat Acapellen gjorde flera fina insatser, bland annat i This Joy, och står för förnyelsen.
Ett starkt decimerat Acapellen gjorde flera fina insatser, bland annat i This Joy, och står för förnyelsen.Foto: 
I centrum naturligtvis julens budskap. Kyrkans krubba köptes in vid mitten av 40-talet av kyrkoherde Hederström.
I centrum naturligtvis julens budskap. Kyrkans krubba köptes in vid mitten av 40-talet av kyrkoherde Hederström.Foto: 

Fjärde advent, bara två dagar före julafton. Den lilla snö som finns på marken gnistrar och knastrar under skorna, inne i kyrkan lyser julgransljusen upp precis så mycket att det känns varmt och inbjudande. Sedan mången år tillbaka är julkonserten, eller konserterna, i Vinslövs kyrka tradition. Konserten som ges i två tappningar för att alla ska få rum. Under första konserten igår kom 300 personer till de 350 platser som ryms. Under Ulrika Fajermos musikaliska ledning bjuds liten som stor på såväl välkända sånger som nya, lite modernare och i en del fall spännande toner. Dessutom med ett fräscht komp till psalmen 118, Fröjdas vart sinne. Under de senaste två åren har en julkantat framförts, i år utbytt mot andra julsånger. Naturligtvis står julens budskap i centrum. Maria som öppnat sitt hjärta för vad som komma skall, Jesusbarnet som föds i en krubba, i fattigdom i ett stall med jordstampat golv och endast djurens andedräkt och kroppar som värme. Konserten bygger på lokala förmågor, som inte vill säga lite. Tre körer; Kyrkokören, Acapellen och Bagatellen, från äldre till de yngsta. Inledningsvis Hallelujakören ur Messias, därefterr Arne Castells finstämda Stilla Advent med Kyrkokören. När det lider mot jul och Patapan med Bagatellen med skir flöjt till följer. Som komp vid konserten piano, trummor, ett antal blåsinstrument och tvärflöjt. Acapellen, ungdomskören med överraskande några pojkröster, vart hårt decimerat på grund av sjukdom. Ungdomarna sjunger på engelska This Joy, en sång av B Chilcott av lite modernare snitt i snabb takt till pianokomp. Ingen lätt sång att ta sig an och med tanke på omständigheteterna gjorde ungdomarna bra ifrån sig. Candlelight Christmas, lugn och stämningsfull - How do you capture the wind by the water? Hur fångar du vinden vid havet? White Christmas så i en annorlunda, frisk tappning. Christer Frostensson höll en kort aftonbön innan tre sånger fick utgöra avslutningen. Herdepojkens Carol är en favorit. Herdepojken som med sprittande glädje letar efter Jesusbarnet som ska vara fött. En given final kan Adams Julsång tyckas vara. O hela natt. Med Anders Lindström som solist. Bortsett från lite osäkra insatser här och var var konserten klart njutbar. Sista klangen tonar ut åtföljs av rungande applåder. Dagens kollekt gick dels till Kyrkans arbete för unga, dels till Kyrkans arbete för kvinnor inom Lunds stift. Inga-Lill Bengtsson 044 - 47 000 ingalill.bengtsson@kristianstadsbladet.se

VINSLÖV.
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons