Annons

Ortopeden drar in miljoner

Sjukhuset i Hässleholm hivar in åtskilliga miljoner till skuldtyngda Region Skåne, på sina höft- och knäledsoperationer.
Hässleholm • Publicerad 11 januari 2004

På ortopeden i Hässleholm har man fullt upp att göra när köerna växer på andra sjukhus. Till skillnad mot de andra Skånesjukhusen som har en väntetid på 20–30 veckor, behöver man i Hässleholm bara vänta sju veckor på en ny höft och knäled. Det fria vårdsökandet och bra kvalitet, gör också att Hässleholms sjukhus får patienter från hela landet och det ger klirr i regionens kassa.

2003 handlade det om cirka 40 miljoner kronor, och inget landsting säljer så mycket ledoperationer till andra landsting som Region Skåne. Förutom Hässleholm som stod för större delen av inkomsten, var det i första hand sjukhuset i Ängelholm som fixade dessa extrainkomster. Nettot blev att regionen säljer för 26,4 miljoner kronor mer än vad man köper ledoperationer.

Annons

2002 opererade de skånska sjukhusen 550 patienter med höft- och ledbesvär som kom från andra landsting. Hälften av dem–270–behandlades i Hässleholm. Patienttillströmningen till Hässleholm har fortsatt att öka och 2003 hade man 350 externa patienter. Förra året utfördes totalt 1200 ledoperationer i Hässleholm. Förutom de 350 patienterna från andra landsting opererades 570 patienter med knä- och höftledsbesvär från det egna upptagningsområdet (nordöstra Skåne), samt 270 från övriga Skåne vilket är nästan en fördubbling sedan 2002. I Hässleholm som hanterar de planerade operationerna (de akuta operationerna görs i Kristianstad) har det varit en uppåtgående trend de senaste fem-sex åren. När köerna till knä- och höftledsoperationer ökar på andra håll, så märker man det tydligt i Hässleholm där man främst tar emot patienter från Västra Götaland men också landstingen i Småland, Blekinge och Halland remitterar sina patienter hit.

Jan-Tuve Truedsson

0451-830 50

jan-tuve.truedsson

@kristianstadsbladet.se

HÄSSLEHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons