Annons

Otryggheten har kartlagts

Trygghetsbilden för Skåne har förbättrats något de senaste åren visar undersökningar, men i Hässleholm har otrygghetskänslan växt.
Hässleholm • Publicerad 3 juli 2008

Mopedister som buskör och bråkiga ungdomsgäng är problem polisen inte fått bukt med, men problem med missbrukare tycks ha minskat. Det visar Skånepolisen senaste trygghetsmätning från februari 2008.

Mest otrygga upplever sig landskroniterna och höganäsare är tryggast, Hässleholmarna ligger exakt i mitten bland de skånska kommunerna. Under de tre senaste mätningarna har hässleholmarna dock uttryckt mer och mer otrygghet och i februari kände de sig statistiskt sett något mer otrygga än Kristianstadsborna.

Även brottsförebyggande rådet, BRÅ, mäter befolkningens upplevda trygghet. I deras mätning 2007 visade det sig att vi svenskar känner oss rätt så trygga. Bara tio procent av de som deltog i undersökningen uppgav att de kände oro för att utsättas för misshandel. Däremot oroar vi oss mer för våra anhöriga. Ungefär var tredje person uppgav oro för att en anhörig ska utsättas för brott. Kvinnor är i större utsträckning otrygga än män. De anpassar också sitt beteende på grund av rädsla mer än vad männen gör, och deras livskvalitet påverkas oftare på grund av oro för brott.

Marie Brandt
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons