Annons

Pantburkstjuv hamnar bakom galler

Drogpåverkad och utan minnesbilder, hävdar tjuven. Men väktare såg hur han klättrade över staketet med pantburkarna i en säck på ryggen och sedan försvann därifrån.
Hässleholm • Publicerad 9 april 2020
Tjuven klättrade över ett staket med en säck pantburkar och sprang iväg från väktaren.
Tjuven klättrade över ett staket med en säck pantburkar och sprang iväg från väktaren.Foto: Lasse Ottosson

En man i 40-årsåldern var synnerligen brottsaktiv i slutet av 2019 och inte minst i början av 2020. Stölderna radades upp och inte sällan fick väktare syn på det välbekanta ansiktet och kunde avslöja stölderna.

Vid ett tillfälle såg en väktare hur mannen stal pantburkar tillhörande en matbutik. Väktaren ropade åt mannen att stanna, men han flydde över ett staket, med en säck på ryggen, och tog till flykten. Han kunde dock lokaliseras något senare.

Annons

Mannens förklaring: Drogpåverkad. Han minns idag ingenting av händelsen.

Ett annat stöldförsök skedde i en klädbutik, där mannen försökte rycka larmet av en damkavaj och sedan fick bråttom ut ur butiken. Väktare stoppade honom och fann att han hade 19 olika varor från butiken på sig.

Mannens förklaring. Drogpåverkad. Minns ingenting idag.

En tredje stöld skedde hos privatpersoner, ett par. Mannen hade gjort tidigare besök i det aktuella förrådet. Kvinnan i paret öppnade ett fönster när någon rörde sig i förrådet och hon ropade frågande ut den bekanta tjuvens efternamn. Tjuven svarade nekande att det inte var han.

Hans förklaring till händelsen idag: Han var drogpåverkad. Det är helt svart. Minns ingenting.

Sådär fortsätter det, åtalspunkt efter åtalspunkt (åtta stycken). Vittnen och övervakningsfilmer knyter mannen till brott han inte minns.

Han kan lägga brotten till de övriga han tidigare dömts för, 32 stycken av likartad karaktär. Han dömdes senast den 29 oktober 2019 till fyra månaders fängelse och var villkorligt frigiven vid tiden för de aktuella brotten.

Nu döms han på nytt till fyra månaders fängelse för den missbruksrelaterade brottsligheten.

Andreas LovénSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons