Annons

"Pelle Svanslös på Tivoli" på kultur- huset

Måns är en katt som hittar på dumma saker!
Hässleholm • Publicerad 19 januari 2004
Bill och Bull, Maja Gräddnos, Gullan. Blå salongen förvandlades till en kattfrisersalong av Musikteaterskolans elever–från vänster Sandra Wilhelmsdotter, Carolin Nordstrand, Mikael Svedmyr, Rebecka Paulsson, Renée Johnsson och Elena Persson–som i pausen diskuterar dagens första föreställning.
Bill och Bull, Maja Gräddnos, Gullan. Blå salongen förvandlades till en kattfrisersalong av Musikteaterskolans elever–från vänster Sandra Wilhelmsdotter, Carolin Nordstrand, Mikael Svedmyr, Rebecka Paulsson, Renée Johnsson och Elena Persson–som i pausen diskuterar dagens första föreställning.Foto: 
Foto: 
Bill och Bull hittar på elakheter mot Pelle som är på Tivoli med bland annat Gullan. Publiken var entusiastisk.
Bill och Bull hittar på elakheter mot Pelle som är på Tivoli med bland annat Gullan. Publiken var entusiastisk.Foto: 
Carolin Nordstrand, berättaren och föreställningens mus.
Carolin Nordstrand, berättaren och föreställningens mus.Foto: 

– Han hällde salt på glassen så att den inte smakade gott. Han är stygg mot Pelle Svanslös, säger Nathalie Engquist

(5 år) från Bullerbyns förskola som i går var på kulturhuset i Hässleholm och såg teater.

Annons

– Han gjorde mer. När Pelle skulle fiska satte han en mus på kroken.

– Nej det var en råtta, protesterar Tilda Kilponen-Persson. Hon är kompis med Nathalie Engquist. De sitter tillsammans med fler barn i kulturhusets foajé och har precis sett Musikteaterskolans uppsättning av Gösta Knutssons populära berättelse om katten Pelle som hade fått sin svans avbiten av en råtta.

Vi försöker gå hit så ofta vi kan när det erbjuds barnteater. Nu ska vi skynda oss tillbaka så att barnen även kan vara ute i snön före lunch. Det har de längtat efter säger Carina Pålsson, barnskötare på Sörgården som är en av avdelningarna på Bullerbyn.

Samma tongångar är det på förskolan Harpan vid Gamla T4. Det här är på gångavstånd och positivt att kunna komma hit med barnen, påpekar föreståndaren Ingrid Ander. Det är alltså Musikteaterskolan i Bjärnum som intagit Blå salongen i Hässleholm Kulturhus. Där blir det den här veckan fram till torsdag elevuppsättningar av kända pjäser för barn i förskola, låg- och mellanstadium.

– Vi är en av fyra grupper som är ute och spelar säger Carolin Nordstrand. Berättaren och föreställningens mus i pjäsen Pelle Svanslös på Tivoli.

– Det är så att vi har ett projektarbete där vi jobbar med barnteater och den här veckan är vi ute och spelar. En dag är gruppen i kulturhuset, de andra dagarna ute på turné i skolor och förskolor runt om i kommunen.

– Det är inte detsamma som att spela för en vuxen publik, man får vara beredd på att barnen lägger sig i handlingen. Det gäller att ignorera och inte komma av sig. På den första föreställningen var det ett barn som läst boken och berättade stolt vad som skulle hända. – Vi fick manuset som julläsning och sedan har vi snabbrepeterat in pjäsen den gångna veckan, berättar Mikael Svedmyr.

– Det är en ny erfarenhet att spela för barn. Barn reagerar så olika.

– När vi är tillbaka på skolan på måndag väntar nya saker. Då börjar vi träna vårshowen som ska ha premiär den 5 mars.

Förutom Pelle Svanslös på Tivoli som vänder sig till barn i åldern 3-5 år, har musikteaterskolans elever även satt upp Robban och Polarna, Skönheten och Odjuret samt klassikern Lyckobarnet. Och visst var det en ny bekantskap får många barn. För en del var det så spännande att man till och med glömde sätta sig på dynorna som fanns utlagda på golvet i Blå salongen.

Annons

– Det gäller att fånga upp barnens reaktion så att de inte plötsligt bara reser sig och går. Dialogen med barnen är en del av föreställningen, påpekar Carolin Nordstrand. Delad glädje är dubbel glädje säger Camilla Persson, vikarierande barnkultursekreterare i kulturhuset. Det är Kultur Hässleholm som arrangerar, påpekar jon

– Musikteaterskolans elever får möjlighet att spela och skaffa sig publikerfarenhet och vi kan erbjuda förskolan och skolan teater.

– Det är populärt. Musikteaterskolan var här i fjor också och det blev uppskattat.

Jan-Tuve Truedsson

0451-830 50

jan-tuve.truedsson

@kristianstadsbladet.se

HÄSSLEHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons